AnnonsMiele

Nu blir det svårare kapa bostadsrättsförening

9 mar 2015

Bolagsverket förbereder nya åtgärder för att skydda bostadsrättsföreningar mot kriminella kapningar. Både nya och gamla ledamöter ska meddelas om styrelseförändringar med brev.

Skandalen för ett år sedan då en bostadsrättsförening på Östermalm i Stockholm kapades och tömdes på 700 000 kronor har skyndat på nya rutiner som införs inom kort.

– Från 1 juli räknar Bolagsverket med att avisera dem som går ut eller in i en förenings styrelse. Det gäller även revisorer och suppleanter, säger Johanna Sahlman, bolagsjurist vid Bolagsverket.

Bakgrunden är de säkerhetsluckor som finns när man skickar in en blankett om den nya styrelsen till Bolagsverket. Man undertecknar på heder och samvete att den nya styrelsen valts korrekt, men återkoppling till bortvalda ledamöter har saknats. Regeringen väntas inom kort fatta beslut om de nya säkerhetsrutinerna som alltså berör ekonomiska föreningar.

I fjol rapporterades om Östermalmsföreningen med 65 bostadsrätter vars styrelse och firmatecknare blev utbytta utan att veta om det. Enligt Nationellt bedrägericentrum i Stockholm var det "uppseendeväckande enkelt" att kapa föreningen.

Med de nya rutinerna ska alla bortvalda och nyvalda funktionärer få en avisering per post till sin folkbokföringsadress när Bolagsverket gör ändringar. 

Hur ofta kapas en bostadsrättsförening?

– Mycket sällan. När det ändå händer, rör det sig ofta om konflikter i eller kring föreningarna, säger Johanna Sahlman.

Hon ger dock rådet att redan nu komplettera de kommande pappersaviseringarna med e-brevlåda. En sådan service är redan i bruk hos Bolagsverket i syfte att skydda företag mot kapningar. Firmatecknare – som ju bör vara minst två och enbart tillsammans godkänna betalningar och avtal – kan öppna en gemensam e-brevlåda för myndighetsposten. När myndigheter skickar något till e-brevlådan sänds också en avisering via e-post samt sms till de personer som är föranmälda.

Föregående artikel Ministern oroad över uppluckrade hyresregler
Nästa artikel Så ska föreningarnas fiffel stoppas

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här