Strax före sommaren startade Borätt Forum Ränteupproret på hemsidan borattforum.se. Målet med detta uppror är seriöst; lägre räntor för och bättre bemötande av Sveriges brf:er hos bankerna.
Landets bostadsrättsföreningar har länge varit styvmoderligt behandlade av bankerna och kreditinstituten Vi får höra om föreningar som får blankt nej från banken när de vill ta upp ett lån. Varför? Jo, för de är ”inte intressanta”, eller ”för små”. Ja, det är faktiskt sant. Detta är något vi hört från flera föreningar runtom i landet. Och vi drar naturligtvis öronen åt oss och undrar vad det är som står på.
Kan verkligen enskilda låntagare vara mer intressanta än hela bostadsrättsföreningar? Speciellt om man tänker på den volym som föreningarna tillsammans representerar – det handlar om miljarder kronor. Med en oslagbar säkerhet i form av fastigheter och minimal risk; hur ofta går bostadsrättsföreningar i konkurs?! Den centrala frågan är alltså: hur kan bankerna se bostadsrättsföreningar som ointressanta?
Att besvara denna fråga är en uppgift som Borätt Forum tänker ta sig an tillsammans med landets bostadsrättsföreningar. Därför drar vi nu igång Ränteupproret!
Se det som ett upprop eller, om ni föredrar det, ett uppror. För nu får det sannerligen vara nog med den njugga, blaserade inställningen som en stor del av Bank-/lånesverige har till bostadsrättföreningar. Tillsammans kan vi åstadkomma en förändring till det bättre, det är vi övertygade om.
På hemsidan borattforum har vi lagt upp räntekartan som ska göra brf-lånemarknad- en mer transparent och på så vis bli ett funktionellt verktyg som hjälper oss att nå målet.
Vi vill skapa en generell bild av Brf-räntesverige som fungerar som ett verktyg för oss att jämföra, analysera och utvärdera utifrån variablerna snittränta, föreningarnas soliditet, långivare, geografiskt läge och storlek på lån. Utifrån resultatet ska vi förtydliga och kommunicera bilden samt presentera konklusioner och råd för hur föreningarna ska gå vidare.
Vi har ringt runt till bankerna för att få svar på en del av dessa frågor. Det kan du läsa om i detta nummer. Vi har också intervjuat en expert på området: Lars Helldén på Räntekollen för att få höra hans åsikter.
På Ränteupprorets facebooksida informerar vi löpande om Ränteupprorets status och kommunicerar med alla deltagande föreningar. Här kan alla som ogillar ränteläget gilla oss! Vill ni vara med i ett tidningsreportage? Hör av er och berätta så kanske det blir av!