AnnonsMiele

Nya fläktar sparar stora pengar

18 maj 2011

Bostadsrättsföreningen Hornsgatan/Hornsbruksgatan eldade för kråkorna. Fläktarna var från 1968 och det var hög tid att byta ut dem för att spara pengar och miljön. Med ett nytt ventilationssystem blir den årliga besparingen 32 procent, motsvarande 425 000 kronor. Det har föreningen garanti på.

När BoRätt är på besök ska arbetet med att installera sexton nya fläktar och det styrsystem som reglerar effekten och därmed fastighetens ventilation snart starta. I månadsskiftet april-maj ska allt vara klart.

Då börjar bostadsrättsföreningen Hornsgatan/Hornsbruksgatan spara pengar jämfört med hur energikostnaderna sett ut fram till dess. Leverantören Siemens garanterar en årlig besparing på 32 procent eller 425 000 kronor för föreningens 9 300 kvadratmeter. Det är en välkommen besparing där energinotan på cirka en miljon om året är föreningens största kostnad, frånsett lånekostnader.

De gamla fläktarna var från när huset byggdes 1968.

– Vi eldade för kråkorna, säger Peter Andersson, föreningens kassör och en av dem som skött upphandlingen av ett nytt ventilationssystem.

– Det gick bara att slå av och på fläktarna och vi återvann inte den varma luften i garaget. Den värmen släpptes bara rakt ut, men med dagens teknik går det att återvinna överskottsvärmen i hela fastigheten. Mycket har hänt på nästan 45 år.

OVK:n avslöjade brister

Resan mot ny ventilation började 2008. Då startade styrelsen arbetet med att på allvar rusta upp fastigheten. Belysningen i garaget och i gemensamma utrymmen byttes ut och en OVK gjordes. 2009-2010 genomfördes stambyte.

– OVK:n anmärkte på våra luftflöden, men rapporten visade också på möjligheter att spara pengar, säger Peter Andersson.

Styrelsen beslutade att förbättra ventilationen. Men för som så många styrelser – sällan experter på bygg, installation och fastighetsarbeten – gällde det att hitta rätt väg.

Det fanns ändå en del underlag att gå på, vilket styrelsen var tacksamma för. OVK:n var ena delen. Den andra var en analys som en konsultfirma hade gjort i samband med stambytet. I den ingick ventilationen med förslag på åtgärder och beräknad besparing.

Garanterad besparing

En styrelsemedlem kände till att Siemens erbjöd en tjänst som kallades Performance Contracting, PFC, vilket innebär att Siemens garanterar en energibesparing. Uppnås inte satta mål, betalar Siemens energinotan. Siemens sköter ventilationen under kontrakts-tiden, i detta fall i fem år.

Bostadsrättsföreningen Hornsgatan/Hornsbruksgatan tog in offert från Siemens och ytterligare en leverantör. Efter att ha granskat pris, upplägg, garantitid och garantiernas innehåll valde styrelsen Siemens. Investeringen var på nära fyra miljoner kronor.

– Vi var väldigt fundersamma. Ett dilemma som förening är att man sällan kan området och är utlämnad till leverantörer. Det gnagde lite i oss att sätta oss i knäet på ett stort företag som Siemens. Vi var rädda för att bli lurade upp på läktaren, säger Peter Andersson.

Fem lugnande fakta

Det som lugnade styrelsen var fem saker:

  1. Garantin om att inte behöva betala ifall energibesparings-målen inte uppnås,
  2.  att båda leverantörernas anbud var likvärdiga,
  3.  att priserna stämde överens med konsultfirmans analys,
  4.  att referenserna gav bra omdömen, och
  5.  att styrelsen anlitade en jurist som såg över avtalet. Det ledde till justeringar så att avtalet säger att Siemens inte kan sänka värmen för att klara uppsatta energibesparingsmål.

– Vi kunde gjort det själva och kanske ha sparat lite mer. Samtidigt är investeringen betald på tio år och vi slipper själva läsa av och reglera ventilationen, säger Peter Andersson.

Föregående artikel Hitta rätt i djungeln av säkerhetsdörrar
Nästa artikel Planera för brandskyddet

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här