AnnonsFrågor och svar

NyMedlem – ny digital tjänst för bostadsrättsköp

27 apr 2022

Sofia Enberg, vd för Riksbyggens proptech-bolag Rafino

NyMedlem är en ny, digital tjänst för att förenkla och effektivisera bostadsköpet från mäklarbild till överlåtelse. Allt finns samlat i plattformen NyMedlem där mäklaren snabbt och enkelt kan få tillgång till mäklarbild, årsredovisning, stadgar och ekonomisk plan.

Tjänsten har tagits fram av proptech-bolaget Rafino AB och ska ge bostadsrättsföreningar, förvaltare och mäklare möjlighet att visa status för ansökan och var i processen den befinner sig. När försäljningen av bostaden är klar och överlåtelseavtal tecknats så laddar mäklaren upp det tillsammans med medlemsansökan och skickar ärendet vidare till bostadsrättsföreningen för godkännande eller avslag – oavsett tid på dygnet.

Simpleko fastighetsförvaltning i Uppsala är ett av företagen som provat på NyMedlem sedan en månad tillbaka. 

Hur använder ni tjänsten? 

– Den känns smidig och är en kortare väg mellan säljare, mäklare och styrelse. Bland våra brf:er är drygt 900 föreningar inkopplade på tjänsten. Mäklaren betalar 500 kr för en mäklarbild och då ingår reviderade uppdateringar i nio månader. Det smidiga är att mäklaren inte behöver vänta på förvaltaren vid tillträdet utan kan logga in och uppdatera mäklarbilden när tillträdesdagen kommer, se att panten är avnoterad, eller om det har skett andra förändringar, säger Patrik Alstergren, gruppchef på lägenhetsförteckningen på Simpleko. Mäklaren aviserar direkt till styrelsen via sin inloggning i systemet. 

 Finns det några nackdelar? 

– Nej, men utmaningen för oss har varit att höja säkerheten och att säljaren måste göra en e-signering för förmedlingsuppdraget. Först då kan vi lämna ut information till mäklaren när han eller hon ska hämta mäklarbilden. Ett annat exempel är att styrelsen kan ta UC på köparen, säger han. 

 

Rafino AB är ett dotterbolag till Riksbyggen som utvecklar digitala lösningar och produkter som skapar nya möjligheter för fastighetsbranschen och privatpersoner. 

 

 

Föregående artikel Olagligt vara fel folkbokförd
Nästa artikel Sättningsproblem: hur du känner igen dem och vad man bör tänka på

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här