AnnonsMiele

Oförändrad byggtakt under första kvartalet 2020

26 maj 2020

Trots många uttalanden om minskat bostadsbyggande på grund av rådande ekonomiska situation, visar ny statistik från SBC, statistiska centralbyrån, att byggtakten än så länge inte stannat av.

 

Den preliminära statistiken visar att bygget av totalt 11 900 bostadslägenheter påbörjades under kvartalet, jämfört med samma kvartal 2019 då 11 800 bostadslägenheter började byggas. Totalt 9 600 av bostadslägenheterna avser flerbostadshus, vilket är en ökning med 3 procent jämfört med 2019.
Den största delen bostäder byggs i storstadsområdena, med totalt 5 656 nya lägenheter i form av flerbostadshus. I Stockholm påbörjades nybyggnation av 5 656 lägenheter, följt av Göteborg på 1 989. På tredje plats kommer Uppsala med 529 lägenheter.
FOTO: SCB
Men om byggtakten fortsätter öka under 2020 återstår att se. Leif Hässel, tidigare kapitalförvaltare och fastighetsägare, tror att statistiken är eftersläpande och att vi den närmaste tiden kommer se en minskning av byggandet. 
– Jag är övertygad om att byggandet kommer att minska under resterande del av året. Den syns inte än, men statistiken släpar. Från efterfrågesidan kommer högre arbetslöshet och sämre konjunktur att minska efterfrågan på boende på kort sikt. Fler byggstarter skjuts på framtiden till följd av negativa förväntningar om priser samt även att vissa fastighetsbolag kan ha svårare att finansiera sig, säger Leif Hässel.

 

Samtidigt säger han att det finns incitament som främjar bostadsbyggandet på längre sikt.

Leif Hässel från Kammarkollegiet ger våra läsare lite tankeställare och tar gärna emot era tankar och frågor.
Leif Hässel, Kammarkollegiet.

 

– Det finns ett stort behovsunderskott av bostäder, varför jag har svårt att bli långsiktigt negativ, men i år är jag övertygad om att bostadspriser faller, byggandet av bostäder minskar och fler tänkta projekt skjuts på framtiden.

 

 

 

 

Den totala tabellen och statistiken går att läsa på SCB:s hemsida.

Föregående artikel BRF Innovationen överväger miljonlån
Nästa artikel Förbered er ansökan om hyresstöd nu

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här