AnnonsStyrelsesupport

Partnerintervju: Avloppsteknik ”Stambyten görs ofta i onödan”

16 apr 2021

Borätt Forums partnerpresentationer fortsätter och nu har turen kommit till en partner som varit med i många år. Låt oss presentera Avloppsteknik.
Gunnar Hansson startade Avloppsteknik för 25 år sedan. Företaget har varit partner till Borätt i 6 år.

Gunnar Hansson
Gunnar Hansson, Avloppsteknik
Varför är ni partner och vad har det gett?

– Vi har haft ett samarbete med Storholmen förvaltning i många år. När möjligheten att bli partner till Borätt dök upp tog vi den. Partnerskapet har inneburit att vi fått fler kontakter med enskilda bostadsrättsföreningar och det har också bidragit till ökad uppmärksamhet på vår hjärtefråga – hur man förebygger vattenskador.

Vad gör Avloppsteknik unika i branschen?

– När vi startade för 25 år sedan insåg vi snabbt att många föreningar gör stambyten i förtid. Stammar påstås ha en teknisk livslängd på 40-50 år, och därför lägger man upp en underhållsplan, sätter av pengar och byter, utan att man undersökt att det verkligen behövs. Men ålderskriteriet är trubbigt. Den tekniska livslängden kan vara både tio och tjugo år längre. Ett hus är byggt för att stå i kanske 100 år, och ett stambyte måste göras förr eller senare, men för varje decennium som föreningen skjuter upp stambytet  sparar de stora pengar. Stambyte är den allra dyraste åtgärden på en fastighet. Förebyggande underhåll förlänger livet på stammarna. Om man gör regelbundna tekniska besiktningar och reviderar underhållsplanen efter de verkliga behoven kan man sänka kapitalkostnaden med uppåt 30 procent.

Vad har du för råd till en förening som upplever problem med avloppet?

– Börja med en teknisk besiktning. Då kan man fatta bra beslut, grundare på fakta. Sedan ska man arbeta aktivt med vattenskaderisker. Vattenskador kostar 5-6 miljarder per år, och 25 procent av de kostnaderna hänförs till problem med avloppsystem. Vi har program som hjälper föreningar att detektera riskerna. En viktig sak är också att föreningen upprättar en policy för vilka köks- och badrumsrenoveringar medlemmarna får göra. Bostadsrättslagen tillåter medlemmar att göra vilka renoveringar de vill ­– men finns en tydlig policy kan föreningen ändå styra upp så att man kan förebygga problem.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här