Är råvindens takhöjd över 3,5 meter? Då kan det vara hög tid att sälja. Bygg en takvåning och få ett kapital-tillskott tipsar arkitekten Jenny Frigren. – Vi har gett allt från 12 000 till 23 000 kronor per kvadratmeter.
Jenny Frigren är arkitekt på Innovationdesign, ett av flera företag som bygger om råvindar till lyxiga vindsvåningar. Tillsammans med kunnig byggpersonal har firman gjort om över 20 vindar i Stockholms innerstad de senaste åren. För Jenny Frigrens del går erfarenheten av att arbeta inom området ännu längre tillbaka.
– Jag har ritat ungefär 140 ombyggnationer genom åren. Jag är nöjd med allihop!
Det märks att Jenny gillar sitt jobb. Brinner för det. I varje projekt måste hon anpassa lägenheterna efter den som ska bo där, efter deras behov och smak. Helt olika, varje gång. Hennes projekt har fått liv i allt från maffiga takvåningar med flera nivåer, till enklare etagelägenheter.
– Det har blivit allt från paradvåningar till väldigt basic. Roligast är att det aldrig blir enformigt.
Resultatet talar för sig självt även om hennes utförda jobb genom åren kanske inte är det mest intressanta för en förening. Det är troligtvis kronor och ören.
– Då är det viktigt är att först ta reda på vad man har över huvudet.
Gör en värdering
Jenny menar att man ska ta reda på vad som kan göras av kubikmetrarna under taknocken. Ta in en sakkunnig person för att se över vad som är möjligt. De bedömer vilken potential utrymmet har och undersöker hur mycket ekonomi det ligger i föreningens råvind.
Grundläggande är takhöjden.
Det krävs en viss höjd för att det ens ska vara lönt att räkna på en försäljning. Enligt Jenny handlar det om 3,5 meter.
– Då går det att bygga till en lägenhet, är det lägre än 3,5 kan det bara byggas extra etage och om det är högre än 4,5 till nocken går det eventuellt att bygga flera plan.
Efter undersökningen vet man betydligt mer om möjligheterna. För ett exakt mått på värdet bör undersökningen även omfatta förutsättningarna för att förlägga alla vindsförråd till källaren.
Om hissen behöver dras upp en våning är också det en viktig faktor att titta på eftersom det blir en kostnad för husägaren.
– Utan kunskap om grundläggande saker kan ingen komma med ett vettigt förslag om möjligheterna.
Arbeten så gott som utan störningar
När värderingen är utförd är det allra enklaste steget att sälja.
– Man säljer helt enkelt rätten till sin råvind. Därefter står entreprenören för resten. Arbetet i sig sköts i huvudsak från utsidan så att störningarna minimeras..
Det går visserligen att gå något annorlunda tillväga. Somliga föreningar söker bygglov först och säljer därefter.
– Det kan förenkla i vissa fall men inte sällan måste köparen ändå söka bygglov på nytt för att anpassa bygg-nationen. Så det är nog rätt onödigt.
Oavsett vilket tillvägagångssätt man väljer får föreningen en engångssumma vid försäljningen. Är ytan på, låt säga 300 kvadratmeter blir det mycket pengar. Plus att när allt är klart får föreningen in ytterligare en avgift och kan sänka sina redan befintliga. Dessutom är chansen stor att huset får ett högre värde som helhet.
– Sen blir ljudnivån från vinden till den som bor under lägre än mellan normala våningsplan på grund av byggkraven som ligger idag. Det kan vara bra att veta.
Använd beprövade kort
Summa summarum kan föreningen tjäna på affären på flera olika sätt. Utgiften blir försumbar när man ser till intäkterna som tillkommer.
– Allt som allt handlar det om stora summor. Ska man generalisera lite så handlar det faktiskt om en ren intäkt.
– Hur mycket man får beror mycket på läget. Det kan skilja mellan nord och sydläge på samma gata i Stockholms innerstad.
Som exempel på var prislappen landar uppger Innovation-design mellan 12 000 och 23 000 kronor per kvadratmeter. Men samtidigt uppskattar de att marknaden i dagsläget troligtvis ligger mellan 18 000 och 25 000 kronor, mitt i lågkonjunkturen. Av den anledningen lyfter Jenny ett varningens finger.
– Byggarna tar en stor risk på grund av konjunkturen. Vinstmarginalen försvinner oerhört snabbt om det vänder.
Därför tycker hon att det är extra viktigt för föreningen att kontrollera byggbolagets kompetens innan jobbet läggs ut. Viktigast är erfarenhet och kunnande.
– Många intressenter lockas till detta eftersom det är en lukrativ verksamhet.
Det gör tyvärr att vissa entreprenörer inte kan stå emot en försämrad konjunktur eller ens gör ett bra jobb. Därför tycker hon att man som förening ska leta efter DET när entreprenören väljs.
– Firman måste kunna erbjuda något speciellt som passar just er.
För att hitta rätt kan ett alternativ vara att baka in delar av föreningens underhåll i entreprenaden. Stambyten, trapphusmålning, balkongbyggen eller plåttaksbyten.
– Se vad ni får i utbyte mot att någon får ta hand om vinden och ta tillvara på möjligheterna som tillfället ger!