Se inte banken som en partner, banken är er motpart, säger Joel Dahlberg, journalist på ekonomisajten e24 och författare till boken Bankbluffen.
Joel Dahlberg granskar och skriver ofta om bankerna och hur de hanterar sina sparare, fond- och bolånekunder. Han är inte helt okritisk, som boktiteln antyder.
– Det svåra är att banken vill framstå som din bästa vän. Tror du det blir du en okritisk kund, och då blir det en bättre affär för banken, säger han.
Joel Dahlberg menar inte att bankerna är ute efter att lura sina kunder, utan att de är ute efter att tjäna pengar åt sina ägare. Därför ligger det inte i bankens intresse att ge all information som kunden skulle kunna ha nytta av.
Av bankerna är det endast SEB som anger en siffra på sin upplåningskostnad för bostadslån. Och även SEB:s siffra skulle Joel Dahlberg ta med en nypa salt.
– Det är svårt att veta vilka marginaler som ligger gömda i siffrorna och vad man ska förhålla sig till. Det är mycket hysch-hysch i den här världen, och det passar banken bra, säger han och fortsätter:
– För privatkunderna gäller att listpriserna på bolånen bara är en hypotetisk låtsasränta, det är nästan ingen som har den, utom de som inte förhandlar. Den ska man i princip bortse ifrån.
En bostadsrättsförening är i allmänhet en trygg kund för banken och därmed borde möjligheten att en få en bra ränta vara god. Men man ska inte vänta sig att banken självmant berättar hur lågt den kan gå, banken vill hellre låta det framstå som att räntan är väldigt fixerad.
– I en förhandlingssituation skulle jag ställa frågan vilka marginaler banken har och försöka få ett svar. Man måste förbereda sig, för överlåter man för mycket åt banken blir resultatet att den tar mer betalt. Det är pruta som gäller. Och det finns möjligheter, för banken vill ändå att kunden ska vara nöjd, säger Joel Dahlberg.