AnnonsMiele

Ränteupproret

28 jun 2013

Sveriges bostadsrättsföreningar, förenen eder i kravet på lägre räntor samt bättre bemötande av de svenska bankerna och kreditinstituten! Anslut er till Borätt Forums Ränteupproret redan idag.

Bankernas snålhet med låneräntorna trots ständiga rekordvinster har länge varit en följetong i massmedia. I de senare kapitlen har det dock smugit sig in ett mått av kaxighet och handlingskraft bland gräsrötterna. Något som medias experter hakat på och uppmuntrat. Svenska Dagbladet har till exempel introducerat såväl SvD:s räntepanel som Räntekartan.

Det verkar som om bankerna och kreditinstituten har sänkt mankhöjden något på sina höga hästar. Tidningarna redovisar allt oftare vittnesbörd från vanliga låntagare som tuffat till sig och lyckats driva igenom räntesänkningar på sina lån. Kan det vara en trend som utmynnar i en helt ny räntefilosofi bland långivarna?

Det är möjligt, men när Borätt Forum hör sig för i Bostadsrättssverige verkar det i så fall vara en trend som inte innefattar landets bostadsrättsföreningar! Vi får höra om föreningar som får ett blankt nej från banken. Varför? Jo, för de är ”inte intressanta”. Eller ”för små”.

Ja, det är faktiskt sant. Detta är något vi hört från flera föreningar runtom i landet. Och vi drar naturligtvis öronen åt oss och undrar vad det är som står på.

Hur kan det komma sig att massmedia sprider en bild av välvilliga, närmast generösa banker, när verkligheten förefaller vara en helt annan?

Och kan rimligen enskilda låntagare vara mer intressanta än hela bostadsrättsföreningar? Speciellt i beaktande av den volym som föreningarna tillsammans representerar – det handlar om miljarder kronor.

 Hur kan bankerna se det som ointressant?

Att besvara denna fråga är en uppgift som Borätt Forum tänker ta sig an tillsammans med landets bostadsrättsföreningar. Därför drar vi nu igång Ränteupproret!

Se det som ett upprop eller, om ni föredrar det, ett uppror. För nu får det sannerligen vara nog med den njugga, blaserade inställningen som en stor del av Bank-/lånesverige har till bostadsrättföreningar. Tillsammans kan vi åstadkomma en förändring till det bättre, det är vi övertygade om.

Vad händer nu? Ja, detta upprop på webben är ett första steg. Och här vill vi uppmana er därute att höra av er till oss och berätta hur det ser ut lokalt på er lånehorisont. Genom att samla alla inkommande uppgifter kan vi göra en Sverigekarta som visar bilden av Brf-ränteläget.

I denna ska så småningom förekommande lånetrender och -tendenser i vårt avlånga land obönhörligen avslöjas. Vi ska kunna peka på lokala, regionala och nationella likheter och skillnader. Vi kan göra djupdykningar på ort och ställe, besöka lokala föreningar och banker, granska, ifrågasätta och offentliggöra våra konklusioner. Vi ska utan pardon redovisa allt negativt och, i rättvisans namn, lyfta och hylla det som är positivt.

Allt vi gör i Ränteupprorets namn har ett enda syfte: att skapa opinion och få till stånd varaktiga förbättringar på såväl attityd som räntenivå hos banker och andra långivare.

Så man ur huse, hör av er till oss via ranteupproret@borattforum.se. Berätta vilka ni är (brf-namn, hemort och storlek/medlemsantal) och hur er relation med ”banken” ser ut, beskriv era villkor och om ni är nöjda eller missnöjda samt exemplifiera. Vi handskas naturligtvis varsamt med era uppgifter. Ni får gärna figurera anonymt, t ex som ”Liten brf i Dalarna”, ”Göteborgsförening” e dyl, bara vi har klart för oss var i landet ni håller hus och vilka räntevillkor ni har.

Prata med brf-vänner och bekanta och uppmana dem att ansluta sig till Ränteupproret. I takt med att uppgifterna kommer in lägger vi in dem på vår brf-räntekarta, och ju fler uppgifter vi får in desto snabbare klarnar bilden.

Vi har även lagt upp en Facebooksida, https://www.facebook.com/ranteupproret, där vi löpande informerar om Ränteupprorets status och kommunicerar med alla deltagande föreningar. Här kan alla som ogillar ränteläget gilla oss!

Vi kommer också att fylla på med nyheter och rapporter kring Ränteupprorets utveckling här på webben samt i tidningen Borätt. I Borätt nr 4, som utkommer den 23 september kommer vi att till stor del fokusera på Ränteupproret med artiklar, analyser och nedslag i Ränteupprorets Sverige.

Vill ni vara med i ett tidningsreportage? Hör av er och berätta så kanske det blir av!

Nu går startskottet för Ränteupproret! Välkommen ombord, alla svenska bostadsrättsföreningar!

PS. Ni når oss alltså via ranteupproret@borattforum.se samt facebook.

Föregående artikel Förslag på nya regler för uthyrning av bostadsrätt
Nästa artikel Många bostadsrättsföreningar saknar regler om grillning

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här