Hur gör man huset energisnålt utan att skada kulturhistoriska värden? Är det bättre att renovera än byta ut? Hur förvaltar man bäst som fastighetsägare? Dessa och många andra frågor besvarades på temadagen Renovera Rätt Din Bostadsrätt.
Svenska byggnadsvårdsföreningen och Östergötlands läns museum anordnade i början av november den numera återkommande temadagen där besökarna får lära sig om varsam förvaltning av lägenheter och flerbostadshus. Det är en favorit i repris från förra året i Stockholm eftersom många som missade den gången har efterlyst fler tillfällen.
Enligt Karolina Lundqvist, på Svenska byggnadsvårdsföreningen, finns det ett stort behov av kunskap för bostadsrättsföreningar eftersom många allmännyttiga fastigheter privatiserats de senaste åren.
– Många står med stora fastigheter som de inte vet vad de ska göra med och hur de ska behandla. Syftet med den här dagen är att öka kunskapen om byggnadsvård och låta besökarna knyta viktiga kontakter, förklarar hon.
På länsmuseet i Linköping samlades över 70 personer från hela Mellansverige för att få reda på och dela med sig av vårdande kunskaper.
Lönsamt att bevara i ursprungligt skick
Byggnadsantikvarien Anders Franzén inledde med att förklara att det faktiskt är lönsamt att bevara fastigheten så ursprunglig som möjligt. Dels för att bibehålla ett originellt boende men också för att värdet på fastighet och lägenheter ökar om de är i originalskick.
– Ta reda på husets karaktärsdrag. Om ni ska renovera så försök att hitta motsvarande virke och målarfärg som användes när det byggdes. Kanske det till och med går att få tag i samma belysningsarmaturer som en gång sattes upp i trapphusen?
Anders stolpade upp nio olika tips för att hjälpa fastighetsägare att bevara. Bland annat kan man inom föreningen skapa ett reservdelslager av hatthyllor, köksskåp och golvparkett.
Välj långsiktiga lösningar
Inför framtida nostalgibehov kan det vara guld värt att spara sådana saker i stället för att slänga dem. Ett annat tips är att anlita kunniga hantverkare som har dokumenterade kunskaper.
– Tänk långsiktigt. En snabb och billig lösning kanske känns rätt för stunden men kan mycket väl straffa sig ekonomiskt i framtiden då fel och brister vid renoveringen kommer fram. Så för säkerhets skull kan det löna sig att fotografera och dokumentera innan renoveringen startar.
Enligt Anders är det naturligtvis svårt för styrelsen att kräva att medlemmarna renoverar sina lägenheter på ett särskilt sätt, men det går att rekommendera. Allrahelst med argumenten att det lönar sig ekonomiskt.
Skillnader på traditionell och modern puts
Ett av de mest intressanta föredragen hölls av byggmästaren Bengt Adolfi som gick in i detalj på vad som faktiskt kan hända om man renoverar på fel sätt. Han började med att förklara skillnaderna på traditionell och modern puts för fasader. Den traditionella putsen är organisk, vattenupptagande och mycket tjockare än modern puts. I och med att den tar upp vatten från regn så transportar den också själv bort fukten i form av ånga och vätska. Den moderna tunnputsen är plastbaserad och är bra på så vis att den är tät för fukt och väta. Men det dåliga är att tunnputsen inte heller släpper ut fukt och är känslig för skador och sprickbildning.
– Så vad händer när vatten letar sig in till isoleringen och virket? Ja, det stannar ju kvar eftersom det inte kommer ut och orsakar fukt- och mögelskador som allvarligt skadar fastigheten och de boende.
Enligt Bengt är det dock inte alltid dåligt med tunnputs.
Om man redan har en ventilerad fasad med luftspalt mellan puts och isolering fungerar det alldeles utmärkt eftersom vätan kan ta sig ut. Om inte fastigheten har ventilerad fasad är det ett dyrt och omständigt renoveringsarbete och därför mycket bättre med organisk puts.
Isolering ett hett ämne
I energispartider som dessa är isolering ett hett ämne. Bengt Adolfi hade goda råd även på den punkten och förklarade vikten av att isolera vinden för att förhindra underifrån kommande luftläckage. Första steget är att lägga ett lager med spån, aska eller torv. Sedan läggs en lufttät duk eller plastfolie för ordentlig tätning. Avslutningsvis placeras ett 20 centimeter tjockt lager med mineraleller cellulosafiberisolering. Fördelen med cellulosa är att materialet absorberar fukt och skonar därför intilliggande trämaterial.
– Den kommersiella marknaden förespråkar givetvis nya material och metoder. Men med traditionell isolering bevarar man husets balans och får en mer naturlig och minst lika bra isolering på köpet, avslutade Bengt.
Sölve Johansson, restaurerings-konsult, gick sedan hårt ut med att det värsta som kan göras är att lägga modern puts på gammal puts.
– När tunnputsen väl spricker så sugs vatten och fukt in i den gamla organiska putsen. Där stannar den kvar eftersom tunnputsen inte slipper ut den. Resultatet blir en förödande förstörelse med mögel och fukt i husets väggar. En ordentlig traditionell putsrenovering däremot, kan hålla i hundra år. Han slog sedan ett slag för traditionell linoljefärg gentemot modern plastfärg. Enligt Sölve ser plastfärgen fin ut när den sitter på plats men ganska snart gör vädrets makter att både bubblor och sprickor uppstår. På så vis förlorar plastfärgen sin skyddande verkan och dessutom är det inte särskilt snyggt.
Övriga talare under dagen tog upp ämnen som köksrenovering, vad som egentligen är K-märkning och mycket annat.
– Med den här dagen vill vi ge besökarna något värdefullt som de kan ta med sig och ha praktisk nytta av. Och med tanke på intresset så verkar de flesta vara mycket nöjda säger Karolina Lundqvist.
Nästa Renovera Rätt Din Bostadsrätt går av stapeln i mars och Karolina hälsar alla välkomna som har funderingar över hur de ska gå tillväga vid renoveringen.