AnnonsElectrolux

Ur arkivet: Riggade upphandlingar kostade föreningen 200 miljoner kronor

30 jun 2020

Tidigare ordföranden och vicevärden i Brf Ida har dömts till långa fängelsestraff för att de hjälpt till att plundra sin egen bostadsrättsförening på 200 miljoner kronor – vilket anses vara ett av Sveriges största bedrägerier. Fredrik Eklöf flyttade intet ont anande in i föreningen i juli 2017. I december samma år valdes han till ordförande för den nya styrelse som nu skulle försöka reda ut kaoset.

 

Jag hade nyligen separerat, hade högre omkostnader än jag var van vid och kände just då att allt gick mig emot. När det var som värst, då kom en gul lapp från styrelsen om att föreningen kanske skulle gå i konkurs, säger han och ler åt minnet.

 

Men istället för att bryta ihop, kavlade han upp ärmarna och tog kontakt med några av de andra boende som han kunde lita på. Frågan var om de skulle kalla till extra stämma och bilda en ny styrelse direkt, men då hade de varit tvungna att skriva under den befintliga årsredovisningen. Så de väntade till stämman i december.

Foto: Maria Brorsson

 

Det kom 400 personer till stämman som varade i fem timmar utan paus, säger Fredrik Eklöf, som vid det tillfället valdes till ordförande.

 

 

På den nya styrelsens bord låg bland annat över hundra fakturor som skulle attesteras.

Vi visste inte vad som beställts, vad som utförts, vem som gick att lita på och vem som försökte blåsa oss. Det var bara att kontakta varenda leverantör och förklara att vi inte kunde betala något innan vi kontrollerat alla uppgifter, säger Fredrik.

 

I stort sett alla avtal sades upp och omförhandlades.

 Vi förhandlade väldigt aktivt och sänkte på så vis kostnaderna med flera miljoner per år, säger han.

 

Ofta rekommenderas att ta in anbud, öppna dem på ett anbudsmöte och välja det som verkar bäst. Men vad är det som säger att de anbuden är rimliga från början? Det är här man har mycket att vinna på förhandlingar, menar Fredrik och berättar att just riggade upphandlingar och överpriser var ett av problemen under Brf Idas förra styrelse.

 

 De följde anbudsförfarandet men problemet var att anbuden kommit från oseriösa företag som satt på tok för höga priser. Även om styrelsen valde den billigaste, så var den fortfarande extremt mycket dyrare än den borde.

 

Den tidigare ordföranden och den tidigare vicevärden/förvaltaren i föreningen dömdes till fängelse i knappt fyra och ett halvt år respektive drygt tre år. Tingsrätten dömde också företrädaren för en entreprenör för samma brott till drygt ett års fängelse. Samtidigt frikändes tre andra ledamöter i styrelsen som inte ansågs haft det uppsåt som krävdes för straffansvar.

 

 Men Brf Ida har stämt alla ledamöter. Den rättegången kommer att komma igång i höst. Jag har svårt att se att de inte blir dömda, säger Fredrik som tycker att allvarligt slarv från en styrelseledamot bör kunna leda till skadeståndskrav.

 

Som föredragshållare och ledarskapsutbildare håller nu Fredrik i föreläsningen ”Hur man blåser en bostadsrättsförening”, för att dela med sig av sina erfarenheter och goda råd till styrelser. I dag är Brf Ida:s ekonomi säkrad, och de ansvarsförsäkringar som kommer att utbetalas om ledamöterna blir dömda framöver, hamnar på pluskontot.

 

 Nu försöker vi lägga energin på att göra Brf Ida vackert igen, med trevliga utemiljöer, lekplatser med mera, avslutar Fredrik.

 

Fredriks råd till styrelser som inte vill bli blåsta:

* Det är lättare och bekvämare att lita på andra, än att dubbelkolla. Men som styrelseledamot har man ett ansvar och då kan man behöva dubbelkolla och kontrollera att de uppgifter man utgår ifrån stämmer och är realistiska.

* Det är bra att alltid vara på sin vakt, som passiv förvaltare är man sårbar för entreprenörer. Även seriösa företag kommer att försöka fakturera så mycket de kan – var inte rädd för att förhandla!

* Betala i tid är bra som privatperson, som bostadsrättsförening ska man betala när jobbet är gjort. Ha koll på underlag och betala när det är klart. Se till att alltid ha avtal och beställningar lättillgängliga – det ger dig kontroll på läget.

* Ta in en expert som kontrollerar att arbetet slutförts på rätt sätt.

 

Lex Ida på gång

Regeringen ska ta fram en Lex Ida om stärkt skydd för den som äger en bostadsrätt. Oseriösa aktörer ska på så vis få det svårare att kapa eller plundra en bostadsrättsförening. Men det kan dröja flera år innan en ny lag är klart.

Föregående artikel Brf Lingonet – från miljonprogram till framtiden
Nästa artikel Hantering av lokaler i en bostadsrättsförening

1 Kommentar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här