AnnonsStyrelsesupport

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad

28 apr 2021

Riksbanken meddelar att de lämnar reporäntan oförändrad, och räknar med att den ligger kvar kring noll procent kommande tre åren.
–  Det var väntat, säger Leif Hässel, Kammarkollegiet.
Riksbanken meddelar samtidigt att de fortsätter köpen av bland annat bostadsobligationer, något som de påbörjade tidigare under 2020 som en stödåtgärd till följd av pandemin.
– Det håller nere räntor och lånekostnader, både för fastighetsägare och bolånetagare, säger Leif Hässel och fortsätter:

Leif Hässel FOTO: Privat

– Det viktigaste de (Riksbanken, red anm.) sa är att de är bekymrande över skuldsättningen och bostadspriserna, men att de inte kommer agera utan det är finanspolitiken och finansinspektionen som får ta ansvar för det. Vad de menar är att de inte kommer höja räntan på grund av skuldsättningen.
Bostadspriserna har gått upp runt 15 procent det senaste året. Bostadsrätter har gått upp cirka åtta procent, där efterfrågan av större lägenheter har ökat, enligt mäklare. Riksbanken skriver i sin rapport ”Snabbt stigande bostadspriser trots coronakris” att prisrallyt är ett resultat av flera olika faktorer som samverkat. I rapporten står det bland annat:
LÄS ÄVEN: Experten: Avgifter bör höjas rejält i nyproduktioner
”Det finns flera förklaringar till att bostadspriserna har stigit under pandemin, och förklaringarna har dessutom samverkat och förstärkt varandra. Hushållen har fått mer pengar över när annan konsumtion ställts in, vilket har gjort det möjligt att lägga mer pengar på bostaden. Hemarbetet har också fått många att vilja göra detta. Men förutsättningen för att det överhuvudtaget skulle bli så var att hushållen fick behålla sina jobb, trots den ekonomiska nedgången. Riksbankens bedömning är att bostadspriserna fortsätter att stiga, men ökningstakten väntas mattas av under loppet av året.”
Här läser du hela Riksbankens rapport.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här