AnnonsStyrelsesupport

Riksbyggen och Huskurage samarbetar mot våldet

5 maj 2021

Foto: Riksbyggen

Under pandemiåret 2020 ökade våldet i nära relationer kraftigt. Drygt 50 fall av våld mot närstående anmäls varje dag, vilket är fler än två i timmen. En oroväckande kurva som Riksbyggen tillsammans med Huskurage nu tar krafttag mot för att stoppa.
För att få stopp på våldet har Riksbyggen inlett ett samarbete med den ideella organisationen Huskurage. Deras policy ”Huskurage – En policy vid oro för våld i nära relation” är något som bostadsrättsföreningar ska kunna anta.
– Samarbetet är fantastiskt för oss. Vi når ju i runda slängar drygt 500 000 människor, säger Peter Rung, grundare av Huskurage och fortsätter.
Huskurage
Peter Rung. Copyright tillhör Ewa Stackelberg

– Riksbyggen känns som en viktig partner och det sänder ut ett budskap till andra som kanske tvekar. Det är en stark signal till branschen att det är möjligt, det är inget att tveka på. Vi kan förändra människors liv.

Kraftig ökning av misshandel

Våldet i nära relationer ökade kraftigt under 2020. Totalt anmäldes 16 461 misshandelsfall mot kvinnor, vilket är 15,4 procent mer än under 2019.
– Tyvärr är frågan om våld mot närstående mer aktuell än någonsin. Genom att anta Huskurage policy tar bostadsrättsföreningen ett tydligt ställningstagande att man arbetar aktivt för att minska våld i hemmet och att alla ska kunna känna sig trygga, säger Karolina Brick, miljöchef och tillträdande hållbarhetschef på Riksbyggen, i ett pressmeddelande.
Med riktlinjer på de lappar som kommer sättas upp i husen ska de boende uppmärksammas om policyn och vad de kan göra för att bidra till att minska våldet.
– Knacka, hämta hjälp, ring polisen, (som rädda, larma, släck). Genom att sätta upp trapphuslappar i bostadsrättsföreningarna kommer de boende kunna nöta in det, säger Peter Rung och fortsätter.
– Civilkurage är en träningssak och därför är det bra att grannar och boende får nöta in hur vi kan agera.
Här kan ni läsa mer om Huskurage och deras arbete.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här