AnnonsFrågor och svar

Sättningsproblem: hur du känner igen dem och vad man bör tänka på

27 apr 2022

Lutande golv, sprickor i väggar eller problem med att stänga fönster och dörrar – allt det här kan vara tecken på sättningsproblem i fastigheten.

Det finns ett flertal olika anledningar till att sättningsproblem kan uppkomma. Det kan till exempel vara att marken är försvagad och därför inte tillräckligt stabil, på grund av ökad belastning eller på grund av vattenläckor. Vibrationer från närliggande trafik kan också vara en bidragande faktor till problem med sättningen. Därför är det viktigt att känna igen varningstecken och att kunna identifiera sättningsproblemen i tid. Sebastian Jönsson är försäljningschef på Geobear, en global koncern som jobbar med lösningar för alla typer av sättningsproblem.

  • Det finns några saker man ska hålla utkik efter. Ofta kan man se lodräta sprickor i väggarna eller att det börjar uppkomma sprickor. Ibland kan man känna att det börjar bli lite lutning i golv och se sprickor och ojämnheter vid golvlisterna. Det kan också vara så att dörrar och fönster krånglar, att det blir problem med att öppna och stänga dom.
Sebastian Jönsson

Geobear använder olika kemiska material som blandas ut med geopolymer i en tvåkomponentslösning. Dessa material har alla lite olika egenskaper så att man kan välja det material som passar bäst baserat på markförhållanden och vad man ska åtgärda. Därefter pumpas materialet ner i marken med hjälp av slangar och genom små borrhål. Materialet är extremt expansivt och har en lång livslängd. Det finns dessutom inget som tyder på att materialet förmultnar, enligt interna och externa undersökningar. Garantin för materialet är på tio år. Den här metoden är ett alternativ till pålning, den kanske lite mer traditionella markförstärkningen. Vilka är då de största skillnaderna jämfört med pålning?

  • Största fördelen är att jobbet går snabbare och blir ett väldigt litet störningsmoment för dom boende. Det blir ett mycket mindre och smidigare ingrepp med tanke på att man inte behöver flytta på saker, flytta ut och plocka bort golv och så vidare. Eftersom det inte tar lika lång tid, blir det normalt sett en mer priseffektiv lösning, menar Sebastian Jönsson på Geobear.
Föregående artikel NyMedlem – ny digital tjänst för bostadsrättsköp
Nästa artikel Härlig stämning på Borätt Forums påskmingel

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här