AnnonsMiele

Se upp när vintern slår till!

15 dec 2010

Förra vintern tog Sverige med storm. Ingen hade väntat sig att det kunde bli en riktig vinter i hela landet. Resultatet blev omfattande skador på tak, fasader och mycket annat. Hur kan man då förbereda sig inför en liknande vinter?

Några som hade mycket att göra efter förra vintern var försäkringsbolagen. Folksam fick nästan lika många samtal som efter stormen "Gudrun" 2005 och enligt If frös stuprör igen så att vattnet letade sig nya vägar och sprängde sönder allt från brunnar till fasader.

Om en varm och regnig vår följer en sådan vinter kan det få katastrofala följder när källare och gator svämmar över med smält- och regnvatten.

Och när det handlar om det där med snö, så är den bästa medicinen mot skador att skotta.

– De som äger bostadsrätt ska ha egen hemförsäkring, säger Göran Lillberg på Folksam. Och fortsätter:

– Sedan har föreningen en fastighetsförsäkring, och där gäller hårdare krav än för villaägare i fråga om snöskottning av tak och aktsamhet mot frysskador.

En älg per kvadratmeter

Nyfallen torr snö väger 30-100 kg per kubikmeter medan packad snö kan väga upp till 300 kg och blöt vårsnö kan väga 400 kg per kubikmeter. Det är lika mycket som om en älg skulle stå på varenda kvadratmeter.

– Det finns förstås risk för att tak ska rasa. Altantak, carportar och andra enklare konstruktioner är särskilt utsatta eftersom de ofta inte är gjorda för samma snömängder som vanliga tak, säger Robert Collin, på Länsförsäkringar Stockholm.

Tidigare undersökningar som Boverket gjort pekar dock på att tak som rasat på grund av snö haft någon typ av konstruktionsfel eller varit mycket dåligt underhållna.

Låglutande tak är ett ständigt orosmoment när snön lägger sig djup och tung. Förra vintern kollapsade tak på varuhus, lagerlokaler och magasin. Samtliga låglutande tak som inte längre kunde bära den enorma vikten från snön.

Skotta med eftertanke

Alla som vill undvika minsta lilla risk för skador ska se till att skotta sina tak. Men, det gäller att hålla tungan rätt i munnen så man inte kör skyffeln igenom takets ytskikt eller på annat sätt skadar takbeläggningen. Det kan leda till omfattande fuktskador som sedan blir svåra att förklara för försäkringsbolagen.

Enligt Boverket ska man därför lämna ett tunt lager snö på taket. Lagret tjänar dessutom faktiskt som en extra förstärkning av taket. Extra känsliga för skador är tak med olika papp- och dukbeläggningar. Men även plåttak kan skadas då man går på dem och spikar i profiltoppar kan skadas av snöskyffeln.

De som vill slippa allt problem som snö för med sig kan förstås anlita professionella snöskottare.

Inspektera efter vintern

När vårsolen börjar lysa och snön rasar, eller smälter, av taket tror många att faran är över för i år. Det är fel. Snön kan ta med sig, eller flytta på tegelpannor, tätband i plåttak och plåtdetaljer vid takfoten. Därför bör man sätta i system att alltid inspektera taket och leta efter eventuella skador.

Vid snösmältning gäller det också att hålla koll på att stuprör, hängrännor och avloppsbrunnar är fria från is och snö. Annars fyller de ingen funktion.

– Husägare måste därför se till att avloppsbrunnar i källaringångar och garagenedfarter inte är igensatta av skräp eller is. Här kan man behöva hacka bort is, förklarar Robert Collin.

Tänk på fotgängarna

Tak och fastighet i alla ära – men glöm inte bort människorna som bor i föreningen. Närmare 30 000 människor i alla åldrar halkar och skadar sig under vintermånaderna. Antalet skador från nedfallande snö och istappar är litet jämfört med vad som händer nere på marken. Nästan hälften av alla halkskador inträffar på vägar, gator och trottoarer. Och i isiga trappor förstås.

Enligt Konsumentverkat är den vanligaste skadan handleds- och underarmsfrakturer och kvinnor är betydligt mer skadedrabbade än män. Enligt verket kan detta bero på att män inte rör sig till fots lika mycket som kvinnor.

Föregående artikel Egen pool värmer gott i vinterkylan
Nästa artikel Vindslyxare orsakar isras

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här