Ljudet av porlande vatten och fuktig tropisk luft möter när man kommer in genom portarna till bostadsrättsföreningen Sjöjungfrun i Umeå. I kretsloppshuset tas allt till vara, från matavfall till urin. Och de boende stortrivs.
Ett trehundra år gammalt olivträd, vattenfall, bäck och citronträd. Det är bara lite av vad man kan hitta när man besöker bostadsrättsföreningen Sjöjungfrun i Tomtebo i Umeå. Innergården är omvandlad till ett jättelikt atrium där luften cirkulerar med hjälp av ett sinnrikt fläktsystem. Stora glasrutor, i vägg och tak, hjälper till med uppvärmning och ventilation. Det stora rummet håller en snittemperatur på 20 grader och gör det därför idealiskt för växter av alla slag.
Men det är inte bara växterna som mår bra i Sjöjungfrun. Johan Larsson är suppleant i bostadsrättsföreningen och har bott här sedan huset blev inflyttningsklart för två år sedan.
– Det känns nästan overkligt att bo här när jag jämför med andra boenden jag haft. Grannkontakten är den bästa möjliga och folk låter sina dörrar stå öppna.
Johan berättar att föreningen varje fredag ordnar långbord där husets invånare äter och umgås med varandra. Alla känner alla och verkar må bra av det behagliga klimatet i den gröna innergården.
Avfall kommer till nytta
Huset där Sjöjungfrun har sin hemvist är inget vanligt bostadshus. Det här är ett ekologiskt kretsloppshus där allt från matavfall till toalettbesöksrester återvinns.
Alla sopor källsorteras noga och matavfallet komposteras i en maskin där det blandas upp med pellets. Sedan "mognar" avfallet successivt i maskinens olika kamrar innan det till slut kommer ut som näringsrik matjord som används till innergårdens odlingar eller i blomkrukor. Toaletterna i de 32 lägenheterna har två skålar, en stor för bajs och en liten för urin. Urinen samlas i två nedgrävda tankar utanför huset och kan sedan användas till gödsling. Spolvattnet från det grova toalettavfallet hamnar i fyra så kallade Aquatroner i husets källare.
Maskinerna fungerar som centrifuger och skiljer fekalierna från spolvattnet. Det kvarvarande avfallet går sedan igenom en biologisk process i en separat kammare.
– Ja, det är så mycket med det här huset så man vet inte vad man ska berätta om, säger Johan och blickar upp mot det stora takfönstret ovanför innergården.
Martin Timell och japaner intresserade
Huset har fått mycket uppmärksamhet. I våras var Martin Timell, från Äntligen Hemma, och gjorde ett reportage, men ända så långt bort som i Japan känner man till kretsloppshuset i Tomtebo.
– Jag vaknade en dag, klev upp och gick in i köket. Det första jag fick syn på var en japan som stod och fotograferade in genom fönstret, säger Johan Larsson och skrattar. Han berättar att huset liknar japansk arkitektur och dessutom är japanerna intresserade av husets byggteknik och energisystem.
Ljudlöst
Byggnaden värms upp av två pelletseldade värmepannor, men genom att en tredjedel av husets ytterväggar vetter in mot innergården stannar en stor del av värmen kvar inne. Hälften av lägenheternas tilluft kommer från den inglasade vinterträdgården vilket innebär att värmeenergin återvinns ur inneluften.
I ett trähus med ett atrium i mitten och fyra våningar lägenheter längs med balkonger kan man misstänka att ljud transporteras lätt överallt, men så är inte fallet. Varje lägenhet vilar nämligen på en bullerdämpande gummilist. Det löser problemet.
– Jag kan inte minnas att jag någonsin bott i ett hus som varit så tyst. Ibland är det enda som hörs ljudet av porlande vatten från den lilla bäcken och vattenfallet. Men det är ju inte speciellt störande, tvärtom.
Inte alls lyxigt
Johan tvekade aldrig att slå till med att köpa sin lägenhet när tillfället gavs. Han var less på traditionellt boende och ville satsa på något ekologiskt nytänkande. Till skillnad från vad man som besökare kan tro, så är det här inget lyxboende. Johan betalade 855 000 för sin trerummare på 91 kvadratmeter när han köpte den för två år sedan. Och månadsavgiften ligger på överkomliga 5 000 kronor.
– Jag har hört att många tror att det bara bor rikt folk här, men det stämmer inte. Däremot är de som slog till och köpte lägenheter här mycket glada och nöjda med sitt boende, säger han.
Johan är nybliven far till en liten dotter och tycker det är ett idealiskt hus för ett barn att växa upp i. Redan nu ser han fram emot när dottern börjar gå och lugnt och fridfullt kan utforska grönskan i det ekologiska kretsloppshuset i Tomtebo.