AnnonsMiele

Skattesmäll hotar HSB Malmö

6 maj 2010

När jättebygget Turning Torso behövde räddas finansiellt sålde HSB Malmö tolv fastigheter i staden för 785 miljoner kronor. Nu har HSB förlorat ett skattemål i förvaltningsrätten och kan tvingas betala 165 miljoner kronor i extra skatt, samt 66 miljoner i straffskatt och ränta därtill.

Det var när kostnaderna för Turning Torso började skena under 2002 och våren 2003 som HSB Malmö tvingades sälja tolv fastigheter. Bankerna trodde inte på skyskrapeprojektet så det krävdes pengar från annat håll.

Domarna i förvaltningsrätten gäller 2005 års taxering. Skatteverket anser att den vinst HSB gjorde på försäljningen är skattepliktig och att det upplägg som HSB använde vid försäljning är ett fall av skatteplanering. HSB håller inte med och har därför beslutat sig för att överklaga domen till kammarrätten.

– Förvaltningsdomstolen har bortsett från flera avgörande detaljer och domsluten är därmed felaktiga, anser Michael Carlsson, vd på HSB Malmö. Han menar att den uppfattningen delas av HSB:s juridiska rådgivare och hoppas där för få rätt i högre instans.

Skulle HSB Malmö förlora målet säger sig föreningen ändå ha råd att betala skatteskulden.

Föregående artikel Soligt inne utan fönster
Nästa artikel Vinnande balkonger

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här