AnnonsMiele

Skatteverkets ställningstagande kan orsaka skattechock

8 jun 2017

Det har rått osäkerhet kring hur förändringar i upplåtelseavtalen för bostäder ska beskattas. Något som Skatteverket nu har tagit ställning till.

I februari tog Skatteverket ställning till hur förändringar i upplåtelseavtalen för bostäder ska beskattas. Detta efter att många frågor uppkommit från allmänheten.

– Det är ingen förändring av lagstiftningen, vi bara tillämpar reglerna som finns. Och en avyttring innebär en beskattning. Det har man bland annat prövat när det gäller värdepapper, vilket kan vara vägledande när det gäller bostadsrätter, säger Olof Wallin, rättslig expert, på Skatteverket.

Bostaden anses till exempel vara avyttrad om man vill slå ihop två bostäder till en, öka bostadsytan med en råvind eller dela upp en lägenhet till två. Men att veta vad som är en väsentlig förändring av upplåtelseavtalet är inte alltid självklart. Redan nu har Skatteverket fått frågor om bland annat nya förråd, parkeringsplatser och uteplatser anses vara väsentliga. För att undvika misstag kommer Skatteverket därför publicera ett förtydligande.

För att en lägenhet ska anses vara avyttrad måste upplåtelseavtalet för bostaden förändras. Om man däremot slår ihop två lägenheter till en, utan att ändra i upplåtelseavtalet, krävs ingen beskattning. Viktigt att tänka på är att lägenheten inte kan säljas som en vid en eventuell försäljning utan måste delas upp i två igen.

Först den första januari 2018 kommer Skatteverkets ställningstagande att börja tillämpas.

– Skatteverket kommer inte tillämpa det här retroaktivt. Efter årsskiftet är det däremot viktigt att veta vad som gäller. Då måste föreningen lämna kontrolluppgifter på de förändringar i upplåtelseavtalen som gjorts och även ta upp aktuellt marknadsvärde, säger Olof Wallin.

ATT SÖKA FÖRHANDSBESKED KAN UNDERLÄTTA
Redan nu kan man kontakta Skatteverket om man känner sig osäker på vad som gäller. Det går också att söka ett förhandsbesked hos Skatterättsnämnden som kan pröva ärendet. Förhandsbeskedet kan dock dröja några månader och kostar 6000 kronor för privatpersoner.

– Det kanske kan vara värt att söka ett förhandsbesked om man är osäker. Då slipper man en kalldusch i efterhand. 

Föregående artikel Skillnaden mellan utbetalning, utgift och kostnad
Nästa artikel Välj korta bindningstider vid val av leverantör

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här