AnnonsMiele

Släng soporna i marken – tjäna pengar på hög

28 jan 2013

Bostadsrättsföreningen Kvarnängen ändrade sophanteringen och sparar nu nästan 20 000 kronor om året. Kent Alm är vicevärden som initierade förändringen. Han delar gärna med sig av sina spartips i dessa snåla ekonomiska tider. – Jag är jättenöjd!

Italienarna i den bästsäljande boken och numera även prisbelönta filmen Gomorra, tjänar pengar på att slänga sopor i marken. Vicevärden i brf Kvarnängen, Kent Alm, har egentligen inget annat än sopberget under jorden gemensamt med boken. Det är ingen sopmaffia som huserar i Eksjö, här finns bara en snillrik pengabesparande jakt i sann Småländsk anda. En anda som verkar smitta av sig.
– Jag tror att det kommer bli så att de gräver på fler ställen i stan så fort tjälen går ur marken. Jag vet redan att det är tre ställen som ska skaffa sådant här, säger Kent Alm som varit den drivande kraften bakom projektet.

Grävde hål i marken
Vad är det som har hänt då? Jo, i föreningen Kvarnängen finns 43 hushåll och sophanteringen kostade tidigare 45 680 kronor om året, sopcontainrarna stod alltid överfulla med locken på glänt och komposten svällde.
– Det var containrarna som födde tanken, på en mässa stötte jag ihop med ett par företag som erbjöd denna lösning. Detta ledde till att föreningen grävde hål i marken och slängde soporna däri. Cisterner från företaget Molok sattes i hålen och fick utgöra hanteringen av soporna. Varpå kostnaden har gick ner med nästan 20 000 om året.

Snabbt intjänad investering
Det här finns inte bara i Småland. Molok är ett finskt märke och produkterna som föreningen har valt att använda sig av återfinns bland annat på orter som Borås, Jönköping och Stockholm. Allt går ut på att soporna hamnar i en stor säck som är nergrävd 1,7 meter i marken.
Kan din förening tjäna på att göra en installation av en Molok? Troligtvis. Enligt Alm finns det goda förutsättningar för att tjäna in en eventuell investering relativt snabbt, så länge man är en förening på över 30 hushåll.
– Annars blir det nog för dyrt! Vi slog oss ihop med en annan förening för att få ner priset och det gjorde en stor skillnad. Eftersom den andra är en lite mindre förening så gjorde kanske vår medverkan att det lönade sig för dem att skaffa systemet överhuvudtaget.

Tömmer inte så ofta
I och med att hålet för soporna blir många gånger större än en vanlig container så måste sopbilen se lite Annorlunda ut. Till exempel ser sopbilarna som rullar runt i huvudstaden och hämtar upp sopor som sorteras enligt detta system ut som lastbilar med en stor pulka upphängd bakpå. Taket på "pulkan" öppnas och den gigantiska soppåsen som hänger inuti cisternen i marken lyfts upp och töms inom loppet av minuter. Tömningen går även fort i Eksjö och det är just tiden som gör lösningen lönsam.
– Vinsten ligger i att vi tömmer var tredje vecka istället för var 14:e dag, det gör att vi tjänar in en hel del pengar. När vi letade efter var anläggningen skulle stå så tittade vi av det skälet mycket på var en lastbil skulle kunna komma till lätt, det blev mer eller mindre i mitten av området till slut.

Skapade läge för prutningar
Ett extra plus i kanten för Kvarnängen var enligt Alm att de har bra kontakt med flera andra bostadsrättsföreningar på orten. Det tycker han var en viktig faktor, det gav bra förutsättningar för samarbete och prisreduceringar. Kort sagt – bra prutläge. 
– Det gör att vi dessutom kan välja att ha hämtning samma dag vilket i sin tur gör att vi kan få ner kostnaderna ytterligare.
Men enligt Alm så finns det mer fördelar än att prislappen för sophämtning minskar. 
– Lukt försvinner nästintill i anläggningen. Det är klart att om det är skållhett ute, runt 40 grader, så kan det lukta. Men det är så sällan. Sedan syns det inte och det är en anläggning som folk har nytta av också. Plus att när det kommer en "vanlig" sopbil och hämtar soporna så blir det ofta slabbigt bakom huset, nu syns det inte att har varit här och tömt. Det är snyggt och fint. Sedan är tiden ett plus, det går fort när det gäller. Sopbilen hinner knappt komma innan den sticker iväg till nästa tömning.
– Det tar dem tio minuter att tömma.

Kräver tillstånd
Soporna lyfts upp med kran och töms i bilen. Det är som en stor soppåse som töms genom ett ryck i ett snöre som håller ihop den i botten. Även om du känner för att ta fram spaden och gå ut på gården och börja gräva så är det inte okej med hål i marken utan vidare. För att få igenom hela processen var föreningen med Alm i spetsen tvungna att springa runt lite i staden och få tillstånd från höger och vänster. Dels var kommunen med byggnadsnämnden och hälsovårdsnämnden tvungna att säga sitt och dels skulle det kontrolleras att planerna inte krockade med eventuella kablar och rör i marken som till exempel eller värmerör. När allt det var avklarat och alla tillstånd var klara, kunde föreningen skrida till verket. Dags att räkna kronorna. Anläggningen i Eksjö kostar totalt 100 000 kronor.
Själva cisternen – Molok – som behållaren nere i marken på 1,70 djup heter, kostar 73000 kronor. Resten av kostnaden ligger i markarbete, kärl, installationen i sig och plattor kring platsen.

Röd och grön container
Brf Kvarnängen byggdes 1977 och hade faktiskt fjärrvärme direkt vilket är väldigt utvecklat i Eksjö.
– Anläggningen på orten är "tip-top" och kan elda precis vad som helst. Men de kan inte ta hand om allt, det får de inte, och därför körs en del av föreningens avfall bort från orten.
Det här med att material måste köras iväg åt olika håll gjorde att man valde att sätta in två olika cisterner. En röd och en grön. Två olika sopbilar dyker upp för att hämta avfallet och föreningen delar upp soporna efter dem. Dels finns en grön bil som kör till fjärrvärmeverket i Eksjö och dels en röd bil som kör med deponi till Vetlanda. 
– Egentligen så går ju allt att elda, till och med vatten det handlar bara om att få fart. Och det där med färgerna, rött och grönt. Det kunde egentligen vara vilka färger som helst men nu har vi sagt att vi ska källsortera och då blev det så här.

Alla i föreningen nöjda
Att Kent Alm själv verkar vara helnöjd med sitt hål i marken som nästan kan svälja hur mycket avfall som helst är det ingen tvekan om. Men vad säger hans grannar, resten av föreningen? 
– De är helnöjda! Det är klart att vissa tycker att det är långt att gå. Men när till och med den gamla damen som fick klippa bandet vid invigningen lätt håvar upp soppåsen på rullatorn när hon ändå ska till stan borde de flesta tycka att det funkar.

Föregående artikel Mycket funktion för pengarna
Nästa artikel Balkongen – oas eller dödsfälla?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här