Styrelsens ljushuvuden tröttnade på de energislukande lysrören i trappen och bytte till LED med närvarostyrning. Den nya elkostnaden ska bli en tiondel av den gamla och investeringen är förhoppningsvis återbetald om under fyra år.
Styrelsen i brf Vindsslottet i Sollentuna fick nog av att se elräkningen ticka iväg bara för att lysrören i trapphuset jämt stod på. Energitjuven hade suttit där sen 1970-talet och hade en total energiförbrukning om drygt 22 000 kilowattimmar per år.
Att föreningen tröttnade på energislöseriet resulterade i ett byte till det modernaste som står att finna – LED i kombination med närvarostyrning. Man gjorde en LED-installation av trapphusbelysning i samtliga trapphus, på alla plan och med separat närvarostyrning per plan. Det blev alltså en armatur per våningsplan i sex portar med sex våningar per port.
Bytet innebar att föreningen hivade sina gamla 18 watts lysrör all världens väg.
– Vi gjorde bytet för att spara pengar. Lamporna stod ju och lyste hela dygnet, gamla lampor från 70-talet, säger föreningens sekreterare Hans Larsson och skakar på huvudet.
Men föreningen köpte inte grisen i säcken. Faktum är att det inte var en självklarhet att välja just den lampa som föreningen gjorde.
– Vi provade denna, ett lysrör och en annan lampa. Men denna fastnade vi för. De andra var inte lika snygga och gav inte ett lika bra ljus, fortsätter Hans.
Det som föll alla på läppen var den hypermoderna lampan "Frank". En entreprenör fick sätta in den nya armaturen nu i somras och bytet tog ungefär två veckor.
Den nya lamptypen drar 14 watt vid 100 procents effekt. Den stora fördelen gentemot trapphusföregångaren är att den nya lampan går att dämpa ner till tio procents förbrukning, i det läget ges en typ av trygghetsljus. Det är i det läget som lampan står på allt som oftast vilket medför att lamporna i snitt drar ynka 1,4 watt styck.
– Vi har inte fått några negativa kommentarer från de boende, tvärtemot, vi har fått höra av många att de är nöjda.
Den stora minskningen av energiförbrukningen gjorde att de som bytte systemet snabbt kunde beräkna att föreningen skulle göra en rejäl sänkning av den totala energiåtgången för trapphusbelysningen. Faktiskt ner till tio procent av den tidigare energiåtgången.
Skälet till detta är att trapphuset saknar dagsljusinsläpp och därmed blir något av en sluten miljö som är beroende av artificiellt ljus. Till ekvationen lägger vi att få personer vistas i trapphuset mellan klockan 20:00-06:00 samt att belysningen enbart tänds upp på det plan man kliver i och ur hissen.
Rent tekniskt sker dämpningen helt automatiskt och regleras med hjälp av en närvarosensor i lampan samt ett inbyggt tidsrelä. För att vara extra snåla så har föreningen ställt tidsreläet så att det ska slå av efter en minut.
– Sensorn sitter i lampan, så det tar bara en minut efter att man gått så är den släckt. Och skulle vi vilja så kan vi variera tiden det ska lysa upp till tio minuter, säger Ulf Alsén som också sitter i styrelsen.
Redan efter mindre än en månad med det nya systemet så kunde föreningen dock notera en positiv förändring på elräkningen. Sedan bytet hade bara någon vecka hunnit gå innan avläsningen till höstens räkning var avklarad. Men bara på den tiden hade föreningens totala elräkning för all konsumtion rasat med över 2 500 kilowattimmar.
Den totala kostnaden för installationen landade i vilket fall på 136 000 kronor. Skulle kalkylen vara korrekt är det en investering som är återbetald redan om 3,5 år.
– Så detta är mycket bättre än vad vi hade förut. Allt vittnar om att vi ska få en vinst av detta i framtiden, det känns bra – att vi på något vis får tillbaka pengar, säger Ulf.