AnnonsMiele

Solenergi sätter guldkant på föreningslivet

28 jan 2013

En lyckad satsning på solenergi hjälper brf Hjulhammar i Karlskrona att spara pengar på elnotan. Men energisnålt boende kostar. Att skaffa det utan att det svider i plånboken är en konst. En förening som har lyckats är Hjulhammar i Karlskrona. Deras lösningar hyllas av kommunens energirådgivare Johnny Lilja.

Snyggt. Bra jobbat! Det är målmedvetet. Solfångare sedan tio år tillbaka, det är toppen. Många föreningar har det på agendan – minska energikostnaderna. Alternativen finns men åsikterna om dem är ofta ambivalenta. Det kan låta såhär: Vindkraft, stort och ljudligt. Fjärrvärme, dyrt – men bra i längden. Solenergi, ger inget på våra breddgrader.

Vissa slutar snacka och beställer. Bostadsrättsföreningen Hjulhammar vid Stortorget i Karlskrona till exempel. Det gick inte över en natt, det tog över tio år. Solpaneler på taket, treglasfönster överallt och fjärrvärme. Allt började 1997 och blev klart i våras. 
– Vi påbörjade ett experiment med solfångare på taket. Det blev så att vi installerade ytterligare solfångare efter två år. Det är fem delar på totalt cirka 30 kvadrat, säger Per Anglert som är en av föreningens styrelseledamöter. Solvärmen från heat pipe-installationen på taket drar huset nytta av främst mellan april och oktober. 
– Det är bara kranvattnet som värms upp med solvärmen, sen så fyller vi på med fjärrvärme sen ett halvår tillbaka. Då installerade vi vår nya fjärrvärmeanläggning, säger Anglert.
Just idag ger solfångarna på taket ifrån sig en temperatur på blyga 25 grader, vilket betyder noll i systemet. Men idag råkar vara en klar, krispig vinterdag och nollgradigt. 
– Pumpen öppnar först vid 30 grader och släpper in värmen i tre tankar. Där ackumuleras det och skickas in i systemet. På högsomrarna kan det bli 75 grader i tankarna, säger Anglert.
I värmecentralen finns Karlskronakommuns egen energirådgivare Johnny Lilja. Han ser sig gillande omkring.

Miljövänlig konstruktion 
– Det är inte bara att göra allt på en och samma gång – då blir det för dyrt att växla över. Men att göra det så här – det är toppen, säger Lilja och fortsätter: 
– Dessutom så är det inte mycket bekymmer med den här typen av konstruktion. Den är miljövänlig och dessutom drivs nästan allt med bioenergi.
Fjärrvärmen börjar föreningen se vinsterna från nu, när soltimmarna är nordiskt få. Förr brann pengarna iväg under den här tiden av året, då gick oljepannan varm. Nu är det något annat som värmer, menar Anglert. 
– Det är framför allt en jämnare och mer behaglig värme. Tappvärmevattnet är alltid minst 55 grader och det går fram direkt till alla tappställen effektivt. Vi har alltid varmvatten direkt i kranen. Inte nog med att föreningen har gjort slag i saken och installerat fjärrvärme, de gjorde det utan att blicka bakåt.
När beslutet om att byta till fjärrvärme fattades nöjde sig föreningen med svångrem, kastade sina hängslen, och skrotade oljan för gott.

Oljepannorna åkte ut 
– Det var en del som ville ha kvar en backup, men oljepannorna är ute ur huset. Så det är ingenting att be för. Fjärrvärmen är så tillförlitlig att det inte kan gå fel. I Karlskrona tar vi värme från två anläggningar som pumpar runt i systemet, säger Anglert. På väggen i värmecentralen hänger en beräkning över hur mycket husets lägenheter och lokaler skulle kunna tjäna vid en eventuell installation. Den användes för att visa vinsterna för de boende. Siffrorna är ganska rejäla. Tidigare hamnade huset på en årlig kostnad runt 1,1 miljoner, idag blir det 800 000 kronor istället. 
– Vi har hål att fylla med de 300 000 kronor som vi tjänar in varje år efter att ha bytt över till fjärrvärme. Det bör dock nämnas att det kommer att ta några år innan investeringen bär frukt för de boende i Hjulhammar. 
– Vi fick en anslutningsavgift på 500 000 och sen kostade anläggningen 700 000 så det kostar summa summarum runt 1 200 000 kronor. Enligt våra beräkningar så tar det fyra år, sedan har vi tjänat in de pengarna i driften. Fyra år, sen är det rena rama vinsten, säger Anglert.

Kostar att underhålla
Naturligtvis kostar underhållet av anläggningen en del också. Systemet är inte helt gratis att hålla igång, men tiden är dock på föreningens sida menar energirådgivaren Lija. 
– 30 år brukar vi säga att man kan räkna på för att göra en sån här fjärrvärmeinvestering. Men då måste man spola ur värmeväxlarna emellanåt. Spola värmeväxlarna, byta packningar och allmän översyn.
Under de första tre åren så är det inte så mycket som behöver göras för att hålla fjärrvärmeanläggningen i trim. Det går till och med att göra själv, menar återförsäljaren av just detta system. Men då gäller det att vara lite händig. Brf Hjulhammar har valt att låta andra sköta underhållet. Här skruvas inget på egen hand menar Per Anglert 
– De första tre åren så kommer de till oss en gång om året och tittar till anläggningen. De byter det som behövs, någon packning eller så. Sen efter det så kommer de att dyka upp lite oftare. Men det kostar mindre per år än vad det kostar att sota en oljepanna.

Föregående artikel En vacker balkong förgyller huset
Nästa artikel Sopstation blev plats för möten

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här