AnnonsElectrolux

Staden där invånarna bor trängst i Sverige

29 apr 2020

Ny statistik från SCB visar att människor som bor i storstäder ofta bor i mindre lägenheter än i övriga Sverige.

I en ny undersökning från SCB framgår det att lägenheterna i storstäderna generellt sätt är mindre än lägenheterna i mindre kommuner. Skillnaden beror bland annat på fastighetsbeståndet. I Storstäderna bor flest människor i flerbostadshus, till skillnad från mindre orter där bostäderna mer ofta ligger i småhus. Eftersom bostäder i flerbostadshus ofta är mindre än de som ligger i småhus blir därför snittet på arean lägre.

I flerbostadshus ligger bostadsrätterna i snitt på 39 kvadratmeter per person i Sverige. Allra minst har de som bor i specialboenden som till exempel studentbostäder, som har ett genomsnitt på 29 kvadratmeter per person.

Men bostadsarean varierar stort beroende på vilken kommun i Sverige man kollar på. I Tingsryd ligger den genomsnittliga bostadsarean på 54 kvadratmeter, följt av Båstad, Emmaboda Bräcke och Åsele med 53 kvadratmeter i genomsnitt.

Minst bostadsarea i Sverige delas av fyra kommuner i Stockholm. Det är Botkyrka, Stockholm, Sundbyberg och Solna kommun som har lägst genomsnitt på bostadsarea, ett snitt som ligger på 33 kvadratmeter. Alltså 21 kvadratmeter mindre än i Tingsryd.

Här är hela topplistan:

Föregående artikel Tingsrättens dom: fyra och ett halv års fängelse
Nästa artikel Många fastighetsägare tar hjälp av regeringens stödpaket

1 Kommentar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här