AnnonsStyrelsesupport

Täpp säkerhetsluckorna vid digitala möten

30 mar 2021

Digitala styrelsemöten via Zoom, Teams eller andra plattformar har blivit vanligt under det senaste året. Under styrelsemöten i bostadsrättsföreningar hanterar styrelsen ofta känslig information. Hur mötena ska GDPR-säkras har vi skrivit om här.
Men själva tekniken vid video-möten kan läcka information…
Björn Appelgren på Internetstiftelsen tipsar här om säker teknik vid digitala möten.
Inbjudningslänken till mötet: Undvik att mejla länk till inbjudan! Kommunicera inbjudan via en samarbetsplattform eller meddelandetjänst ni använder tillsammans. Anslut inte direkt via länk utan använd koden i meddelandet.
Han förklarar att det numera inte krävs att man laddar ner den tunga appen, utan att det i många fall går att ansluta till mötet via webbläsaren.
– Det är smidigt och bra. Dessutom innebär installation av konferensredskap alltid en risk. Vill man ladda ner verktyget bör man själv leta upp det via utgivarens officiella hemsida. Laddar man ner via exempelvis mail kan man bli lurad att installera en version som innehåller skadlig kod.
Håll koll på vilka som är inne i mötet!
– De flesta tjänster har någon typ av väntrum. Mötesarrangören släpper in deltagarna och kan därigenom hålla koll på vilka som ska vara med. Ett tips är att alla ska ha webbkameran på.
Säkerhetsrisk: Inspelning.
– Inspelning kan vara bra om någon av deltagarna inte kan vara med – eller om man vill behöva gå tillbaka och verifiera vad som blev sagt. Men inspelningar kan komma i orätta händer, så det gäller att göra klart om inspelning tillåts och hur materialet ska hanteras.
Säkerhetsrisk: lokal
Han menar också att det är viktigt att tänka på var deltagarna befinner sig. En risk är om en deltagare exempelvis sitter på café och hanterar konfidentiell information utan att använda headset.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här