AnnonsMiele

Tingsrättens dom: fyra och ett halv års fängelse

27 apr 2020

Nu har domarna mot de tidigare styrelsemedlemmarna i BRF Ida delats ut. Både före detta ordföranden och vicevärden får långa fängelsestraff.

I ett pressmeddelande skriver Malmö tingsrätt att tre personer nu döms för fyra fall av grov trolöshet mot huvudman. Den före detta vicevärden döms till fyra och ett halv års fängelse, och den före detta ordföranden till drygt tre års fängelse. Den tredje personen, en företrädande för en entreprenör, döms till ett års fängelse. Det ska dock tilläggas att vicevärden får ett längre straff än ordföranden för att ordföranden redan har dömts i tidigare rättegångar avseende BRF Ida.

Före detta styrelsemedlemmar i BRF Ida döms till långa fängelsestraff. Bilden visar en av BRF Idas byggnader. Foto: HSB

Styrelsemedlemmarna har enligt domen medverkat i riggade anbudsförfaranden och missbrukat sina förtroendeställningar i föreningen. Personerna har fört ut pengar ur förening under täckmanteln ”förskottsbetalningar” i projekt.  Agerandet har, enligt Malmö tingsrätt, resulterat i en ekonomisk skada för BRF Ida på cirka 50 miljoner kronor.

Samtidigt frikänns de tre ledamöter som också stod åtalade för brott. Enligt tingsrätten har en av dem inte gjort sig skyldig till brott, och de andra två har inte haft det uppsåt som krävs för straffansvar.

BRF Ida har sedan tidigare stämt både HSB Malmö på 50 miljoner kronor, och sin revisionsfirma EY på 101 miljoner kronor. Dessa rättegångar har inte hållits ännu.

Föregående artikel Fredagens 3-snabba: den ekonomiska situationen
Nästa artikel Staden där invånarna bor trängst i Sverige

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här