Låga energikostnader och trivsam innemiljö är två saker som en bostadsrättsförening har svårt att säga nej till. En enkel lösning för att uppnå de målen är att sätta in nya treglasfönster. Och dessutom gör man Sverige och det globala klimatet en stor tjänst.
Hos bostadsrättsföreningen Torsgården i Uppsala har fönstren hängt med sedan 1972, då de två bostadshusen byggdes. Men sedan i höstas har föreningen fått ett rejält ansiktslyft. De två husens baksidor vetter ut mot bullriga gator och där har man nu bytt ut de gamla tvåglasrutorna mot nya treglasfönster. Uppsalaföretaget Glasklart har sedan i somras jobbat med att byta både fönster och balkongdörrar i samtliga 55 lägenheter.
– Fönsterrutor slits med åren och släpper in kondens som både förkortar fönstrens livslängd och försämrar de isolerande egenskaperna, förklarar glasmästaren Anders Andersson.
Kollegan Bengt Ekman lägger till:
– Ja, och dessutom har treglasfönster överlägset bättre isoleringsegenskaper. Både mot ljud och för att hålla värmen inomhus.
Bra fönster på 60- och 70-talet
Torsgårdens gamla rutor var ändå i ganska bra skick. Anders och Bengt har många år i yrket och menar att under 60-talet och delar av 70-talet gjordes det bra fönsterrutor. Men slitage på karmar och fogar är ofrånkomligt under en 30- årsperiod.
Om fönsterrutorna sitter på extra utsatt läge med mycket varm sol under sommaren och kalla vindar på vintrarna så slits glaset extra mycket.
Varning för PCB
Något man ska tänka på vid fönsterbyten är att det kan finnas giftigt PCB i limfogarna till fönsterkarmarna på 60- och 70-talshus. Som bostadsrättsförening ska man därför göra en provtagning och kalkylerna med att fönsterbytena kan bli mycket dyrare än beräknat.
– Om det är PCB i limfogarna måste en noggrann och kostsam sanering göras. Dessutom måste vi arbeta med skyddsmasker och andra säkerhetsåtgärder för att inte skada oss själva och husets invånare. I och med det går arbetet långsammare och blir förstås dyrare för kunden, förklarar Bengt Ekman.
Miljontals fönster som läcker värme
Trä- och möbelindustriförbundet har tagit fram en rapport som visar vilka vinster som kan göras genom att byta ut gamla fönster mot nya. Enligt förbundet finns i dag uppskattningsvis 16,5 miljoner fönsterrutor i svenska flerbostadshus. Många av dem är omoderna tvåglasrutor som läcker ut dyrbar värmeenergi.
Enligt tio år gamla beräkningar uppgår energiförlusterna genom fönsterglas till sex miljarder kronor om året. I och med att elektriciteten blivit dyrare under åren är den siffran troligtvis mycket högre i dag.
Enorm potential
Energiförlusten genom fönstren i lägenheter med vanliga två-glasfönster är omkring tio procent. Med enkla treglasfönster kan läckaget minskas med tre procentenheter.
Det låter kanske inte så mycket, men beräknat på en genomsnittlig årlig energiförbrukning på 17 000 kilowatttimmar för en lägenhet innebär det över 500 kilowatttimmars besparing på över 600 kronor, beroende på elpriset.
För en fastighetsförvaltare med ett bestånd på hundra lägenheter blir det en besparing på mer än 60 000 kronor om året och genast en mer intressant siffra.
Slipper kallras och drag
I och med att nya fönster med bra isoleringsförmåga kommer på plats så minimeras även drag och kallras. Det öppnar för möjligheten att sänka inomhustemperaturen några grader och ytterligare energibesparingar.
Enligt Energimyndigheten sänks energikostnaden med hela fem procent för varje grad som sänks på inomhustemperaturen.
På Elitfönster är man ivriga förespråkare av treglasfönster.
– Det finns bara fördelar jämfört med gamla tvåglasfönster. Dels bibehåller man värmen inomhus och sparar energi och dels får man en bättre inomhusmiljö i och med glasets ljudisolerande egenskaper, säger Anders Isaksson, teknisk chef och vd på företaget.
Välj rätt typ av fönster
Enligt Anders är det dock en hel del att tänka på innan man slår till på det enklaste alternativet. I höga hus, samt flerfamiljshus i tätorter passar det bäst med inåtgående fönster eftersom de har bra ljudisoleringsegenskaper. I lägre huslängor på två till tre våningar kan det passa bra med vridfönster eftersom de är enklare att sköta, öppna och stänga.
Treglas- och energifönster finns i material som trä, trä och aluminium, komposit och PVC-plast. Hos Elitfönster är man ivrig förespråkare av det förstnämnda materialet.
– Trä är ett naturligt material som alltid använts som material i fönster och jämfört med PVC är det mycket skonsamt för miljön.
Enligt Trä- och möbelindustriförbundets utredning så binder en kubikmeter trä ett ton koldioxid.
PVC-föönster inte miljöfarliga
I det nuvarande bostadsbeståndet binds uppskattningsvis en tredjedel av alla bostads- och servicesektorns koldioxidutsläpp i träfönsterna. PVC- plast är som bekant ett relativt nytt byggmaterial som inte har dessa egenskaper och inte heller bryts ned på naturlig väg.
Men enligt den engelska organisationen BRE, som jobbar med byggnadsforskning, är fönster av PVCplast inte miljöfarliga, utan snarare tvärtom. Deras långa livslängd, goda termiska egenskaper och att de är, till skillnad mot andra material, relativt underhållsfria talar för att de är bra ur miljösynpunkt så länge de sitter på plats. De goda isolerande egenskaperna med treglas- och energiglasfönster får man oavsett vilket material man väljer.
Hos Bostadsrättsföreningen Torsgården sitter numera nya karmfasta treglasfönster av trä på plats. Enligt glasmästarna Anders och Bengt på Glasklart så är alla föreningens medlemmar glada och nöjda med de nya fönsterna. Nu återstår det bara att se hur mycket energi och pengar föreningen kommer att spara genom fönsterbytet.
Men det är en annan historia.