Det finns en hemlig värld där bara de mest invigda har någon insyn. Följ med när Borätt och Jonas Tannerstad guidar genom hissarnas mysterier. På köpet får ni lära er vad en pannkaksmotor är samt hur ni kan tjäna några slantar på resan upp och ner.
Hissar i flerbostadshus drar mycket energi när de används. Framförallt gamla hissar med stora energislukande originalmotorer. Genom att varvtalsreglera de befintliga motorerna eller helt enkelt ersätta dem med nya, går det att minska elanvändningen för hissdrift. Energimyndigheten har tagit reda på att det går att minska elförbrukningen för en hiss med närmare 70 procent.
Men fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som vill ha råd och hjälp när det gäller besparing på hissar har inte särskilt lätt att hitta information. Energimyndigheten är en av få som bedrivit forskning på området – förutom Jonas Tannerstad på ÖBO förstås. Mannen som förklarat krig mot alla energitjuvar.
Exakt hur stor energibov är hissar i flerbostadshus?
– Inte så stor, men självklart har de en betydande roll. Hissar har varit, eller är fortfarande, en helt skyddad värld där bara de invigda har insikt. Men alla ska veta att de har rätt att tycka och påverka, säger energitjuvjägaren.
Gamla hissar drar mer än nya
ÖBO, Örebrobostäder, har gjort utförliga mätningar i sitt fastighetsbestånd och kommit fram till att 6,5 procent av energiförbrukningen går till drift av hissar. Det kanske inte är så mycket att höja på ögonbrynen över, men då ska man ha i åtanke att mätningarna är gjorda på samtliga hissar – nya som gamla. Och gamla hissar drar betydligt mer energi än nya.
– Hissar som i dag är 30-40 år gamla skiljer sig mycket mot moderna hissar. Och det gäller allt från belysning, motorer och styrning, berättar Leif Malmström, ägare av Hisscentralen, ett företag som är med och moderniserar ÖBO:s hissbestånd.
I samband med att reglerna för hissar ändrades, och det blev krav på ombyggnad, har ÖBO sakta men säkert börjat effektivisera hissarna.
– När vi ändå måste modernisera så tycker vi det är lika bra att göra jobbet ordentligt. Och varför inte snåla in på energin, när vi har kunskapen att göra det, menar Jonas.
Se över belysningen
Det första man kan göra är att se över hissbelysningen. BeBo, Energimyndighetens beställargrupp för energieffektiva flerbostadshus, uppskattar att det finns cirka 120 000 hissar i Sverige. Varje hiss förbrukar i genomsnitt 438 kilowattimmar per år. Enligt BeBo borde den siffran vara åtta gånger lägre. Och anledningen är att hissbelysningen är på dygnet runt över hela Sverige.
– Lösningen är behovsstyrd belysning. Lyset behöver bara vara på när hissen används. Varför ska det lysa dygnet runt? Det är helt galet, säger Jonas och skrattar.
En befintlig gammal lysrörsarmatur kan moderniseras med hjälp av en separat rörelsedetektor. Detektorn knäpper då på ljuset när hissen ska användas och stänger av när hissen står stilla.
Ett annat alternativ är att byta ut den gamla hissbelysningen mot någon modern energisnål variant. ÖBO har moderniserat sina hissar med lysdiodbelysning och rörelsedetektorer. Resultatet är att energiförbrukningen på hissbelysning minskat med upp till 90 procent. Inte illa.
Bättre motorer
Och det finns fler och större ingrepp som kan göras för att trimma hissarna. Permanentmagnetiserade synkronmotorer, populärt kallade pannkaksmotorer, utvecklades från början för styrning av militära radarstationer. Sådana här motorer är lättare att styra och saknar mekaniska delar som "vanliga" hissmotorer kräver. Detta betyder i sin tur att pannkaksmotorer inte kräver den ström som går åt för att styra mekaniska delar och elektriska magnetfält. Och färre delar betyder mindre underhåll.
Men varför sitter det då inte pannkaksmotorer i alla hissar, om de är så bra? Jo, på grund av att de hittills varit dyra att utveckla. Hittills, alltså.
– Det är inte längre någon större prisskillnad. På sikt kommer traditionella hissmotorer inte att finnas, av förklarliga skäl, säger Leif.
I de fall som ÖBO ersatt gamla mekaniska hissmotorer med pannkaksmotorer har energiförbrukningen minskat med nästan 50 procent. Och målet är att hela beståndet ska ha moderna effektiva motorer.
Låt hissen vila
En annan smart grej är att byta ut styrsystemet på gamla hissar och aktivera en funktion som kallas "sleep-mode". Som namnet antyder går hissen in i ett viloläge när den inte används och på så vis krävs minimalt med energi. När hissen "sover" så "väcks" den enkelt med hjälp av ett tryck på startknappen.
– Den här funktionen finns oftast hos moderna hissar, men varken brukare eller fastighetsägare är medvetna om den och därför är den inte aktiverad. Återigen så framstår hissarna som något hemligt som bara proffsen har kunskap om, menar Jonas.