AnnonsStyrelsesupport

Trots stora skillnader på utgångs- och slutpris: Mäklarna tror på jämnare marknad

21 apr 2021

Skillnaden mellan utgångs- och slutpris på bostadsrätter nådde rekordhöjder i mars. Anledningen tros vara hög efterfrågan, ett mindre utbud av bostäder och en snabbt accelererande marknad. Trots det tror mäklarna att marknaden och priserna kommer att jämnas ut med tiden.
Trenden under 2021 är tydlig. Budpremien, det vill säga skillnaden mellan utgångs- och slutpris, fortsätter öka i storstäderna. Enligt Hemnets rapport låg genomsnittsökningen för bostadsrätter på 10 procent i mars månad. I Stockholm var genomsnittsökningen för bostadsrätter 10,3 procent, vilket är den högsta noteringen sedan augusti 2017.
LÄS ÄVEN: Enligt senaste statistiken: Här såldes flest bostadsrätter

Stefan Bergnér.

– Det är en hög efterfrågan på bostadsrätter i Stockholm just nu. Människor vill bo större, vilket gör att mindre lägenheter är svårare att sälja och de större är enklare. Sedan är det svårt att sätta priser när marknaden går rakt upp, säger Stefan Bergnér, fastighetsmäklare på SkandiaMäklarna i Stockholm och fortsätter.
– Men jag tror att marknaden kommer att plana ut framöver men man kan aldrig vara säker på om eller när det kommer ske.

”Svårt att sätta priser”

Även i Skåne ligger budpremien på högstanivåer sedan augusti 2017, med en ökning på 6,2 procent i mars.

Kasper Isgren.

– Backar vi till förra sommaren och ser över de senaste nio månaderna så ser vi att prisökningen har varit väldigt snabb. När det skapas ett nytt prisläge på en marknad som snabbt är på väg uppåt tenderar det att bli en skillnad mellan utgångspris och slutpris. När marknaden är snabb och intensiv blir det även svårare att sätta balanserade utgångspriser, säger Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö och fortsätter.
– Jag tror att skillnaden mellan utgångspriset och slutpriset kommer att bli mindre när marknaden anpassar sig efter prisläget. Men detta sker alltid med viss eftersläpning.
Christian Lindberg, fastighetsmäklare på Erik Olsson i Göteborg är inne på samma spår som Kasper Isgren.
– Jag tror vi kommer få se en stabil bostadsmarknad framöver och jag har svårt att se något annat, så länge ingenting händer med världsekonomin, säger han.
I Västra Götaland låg ökningen mellan utgångspris och slutpris på 6,6 procent i mars.

Christian Lindberg.

– Generellt sett tror jag det beror på att utbudet är väldigt lågt i innerstan där jag jobbar. Sedan märker vi tydligt att människor vill bo större just nu och säljarna värderar sina boenden väldigt högt.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här