AnnonsMiele

Undvik ÄTA-kostnader

12 jun 2020

När man ska genomföra någon typ av renovering, till exempel dränera om fastigheten, är det viktigt att ta höjd för ÄTA-kostnader. Även om offerten ger bostadsrättsföreningen ett fast pris ska man vara beredd på att priset ofta kan bli högre.
Men vad betyder ÄTA? Förkortningen förekommer ofta inom entreprenadjuridik och står för ändring, tillkommande och avgående arbeten. I praktiken innebär det arbeten som avviker från den ursprungliga offerten. Urban Bladin, projektledare på Storholmen Projekt, berättar att ÄTA-kostnader kan variera, men att man bör räkna med åtminstone några procent.
–  ÄTA-kostnader är något som många inte inser konsekvenserna av. I vissa projekt är det inte ovanligt att kostnaderna uppgår till 10 procent, vilket betyder att vid ett projekt där offerten ligger på 10 miljoner, i slutändan kan landa på 11 miljoner, säger Urban Bladin.
Skälet till att ÄTA-kostnader uppstår är att när man skriver förfrågningsunderlaget finns det ofta saker man inte kan förutse, till exempel att man behöver spränga bort en bit berg i samband med ett dräneringsarbete, berättar Urban Bladin. Kostnaden för sprängningen blir då ett tillkommande arbete, alltså en ÄTA-kostnad.
Men det finns sätt att kontrollera ÄTA-kostnaderna. Det enklaste sättet är att alla eventuella kostnader ska godkännas skriftligt av styrelsen.
– I entreprenader brukar man säga att ”ätor” inte ska utföras om det inte är en skriftlig beställning. Om alla ÄTA-kostnader godkänns skriftligt kan man hålla bra kontroll på alla kostnader. Sen kan man också ge ett visst mandat till entreprenören om det passar bättre, säger Urban.
FOTO: Scott Graham
Anta att du behöver lägga om taket på fastigheten. Ni börjar riva upp taket och det visar sig attrå-sponten är så skadad att den behöver åtgärdas, något ni inte kunde förutse innan taket rivits upp. När ni då börjar byta ut de dåliga delarna blir det ett tillkommande arbete – förutsatt att det inte var med i den ursprungliga offerten. Men med rätt erfarenhet och kunskap kan man undvika ÄTA-kostnader som i exemplet ovan. Urban Bladin förklarar varför.
– Försök förutse vad som kan hända. Till exempel att i förfrågningsunderlaget prissätta de åtgärder som kan behövas, som en säkerhet. Det betyder att om du måste byta ut rå-sponten har du redan fått ett pris för det. Då slipper man diskussion med entreprenören och får ett bättre förhandlingsläge. Om du inte har med det i offerten från början kan entreprenören säga vilket pris som helst.
– Så långt som möjlighet bör man försöka kontrollera kostnaderna med hjälp av att räkna in det i offerten redan innan arbetet börjar, säger han.
Föregående artikel
Nästa artikel Borättkväll

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här