AnnonsMiele

Uppskovsräntan ska slopas – för alla

29 maj 2020

Enligt uppgifter från Ekot föreslår nu regeringen tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet att slopa uppskovsräntan – för både befintliga och kommande uppskov.
Den som säljer en bostad och går med vinst ska betala vinstskatt – om man inte ansöker om uppskov, vilket betyder att man skjuter skatten på framtiden. Får man sin ansökan godkänd betalar man istället en uppskovsränta på 0,5 procent.
I praktiken innebär det att om du gör en vinst på 1 000 000 kronor, och får beviljat uppskov, kan du behålla hela vinsten och istället betala en årlig uppskovsränta på 0,5 procent, alltså 5 000 kr. Detta förutsatt att du köper en ny bostad inom en viss tidsperiod.
I januariöverenskommelsen framgick det att uppskovsräntan kan komma att slopas, men det har fram till i dag varit okänt vilka det ska gälla. Nu har alla partier enats om att det ska gälla både befintliga och kommande uppskov, något som enligt Ekot kommer kosta staten drygt 1,7 miljarder kronor. Nyamko Sabuni (L) menar att beslutet är rimligt och kommer göra bostadsmarknaden mer tillgänglig.
– Det är rätt att underlätta för människor att få tillgång till en bostad. Den stelhet som i dag präglar svensk bostadsmarknad måste vi göra något åt, säger L-ledaren Nyamko Sabuni till Ekot.
Arturo Arques, privatkonom på Swedbank, välkomnar beslutet och hoppas det kommer öka rörligheten på bostadsmarknaden.
Arturo Arques, Privatekonom på Sparbankerna och Swedbank.
Arturo Arques, Privatekonom på Sparbankerna och Swedbank.
– Det är ett bra beslut som inte kom som en överraskning. Jag skulle inte säga att beskedet var väntat, men nästan. Även om 1,7 miljarder är mycket pengar tycker jag att det är värt att ta den kostnaden om det ökar rörligheten på bostadsmarknaden.
Beslutet kommer främst att gynna personer som under en längre tid bott i samma bostad där bostadspriserna ökat kraftigt, menar han.
– Problemet i dag är inte att rörligheten generellt sett är låg, för den
ligger på topp jämfört med många andra länder i Europa. Men på vissa marknader och segment är rörligheten relativt låg, till exempel villor i storstäder. Om du är äldre och bott i samma villa länge, och priserna samtidigt stigit mycket, kommer du få betala
mycket i vinstskatt. Och ska du då flytta till en bostadsrätt kommer många tycka att det inte är värt det, eftersom priserna stigit mer för bostadsrätter.
– Många äldre väljer då att bo kvar i sin villa, men genom att ta bort uppskovsräntan försvinner det hindret – man säljer sin villa, skjuter upp skatten och använder hela försäljningslikviden till en ny bostadsrätt och slipper då ta lån för att betala reavinstskatten, säger Arturo Arques.
Föregående artikel Förbered er ansökan om hyresstöd nu
Nästa artikel

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här