AnnonsStyrelsesupport

Amorteringskravet är tillbaka

31 aug 2021

1 september återinför Finansinspektionen det skärpta amorteringskravet för alla som köper en ny bostad. Det skärpta amorteringskravet omfattar alla nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst.

 

En kartläggning som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har gjort visar att det bara är 18 procent av svenskarna i åldern 20–64 som har tillräckligt hög lön för att slippa amortera ytterligare en procent av bostadslånet per år. Skillnaden är stor mellan könen – 13 procent av kvinnorna tjänar tillräckligt mycket medan nästan dubbelt så många män, 24 procent, klarar lönekravet.

Kraven får kritik

Redan 2016 infördes krav på att köpare som lånade till mer än 70 procent av bostadens värde skulle amortera två procent av lånet, medan den som lånade 50–70 procent skulle amortera en procent.

Syftet med amorteringskravet var att minska svenskarnas skuldsättning och hejda de skenande priserna på bostäder.

När åtgärderna inte bet infördes  skärpta krav 2018.

Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling är kritisk.

– Det senaste årets kraftiga prisökning på bostäder har gjort det svårare för många att flytta. Det skärpta amorteringskravet som nu återinförs efter pandemin slår hårdast mot unga och ensamhushåll, säger han i en TT-intervju.

Han betonar också att reglerna har gjort bostadsmarknaden mer ojämställd.

Föregående artikel Borätt Forum nyheter 31/8
Nästa artikel Köp en halv bostadsrätt – en bra affär?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här