AnnonsElectrolux Professional AB

199 tips om brottslighet i byggbranschen

21 jun 2021

Fair Play Bygg har publicerat sin femte årsrapport om brottsligheten i byggbranschen. Sedan starten har projektet genererat snart 100 miljoner i tilläggsavgifter för skattebrott till staten.

Bara under 2020 har 199 tips levererats vidare till Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Arbetsmiljöverket och Polisen. Den vanligaste brottsmisstanken är skattebrott genom att avlöna svart arbetskraft, ofta från tredjeland i kombination med misstanke om människoexploatering.

Ofta rekryters dessa arbetare i hemlandet med löfte om arbetstillstånd, fast anställning och boende. Men väl på plats möts de ofta av en annan verklighet. Ofta tvingas de arbeta för att betala en uppgiven skuld – resekostnad, boende, anställning, ID06-kort samt arbetskläder.

– Samhället måste agera kraftfullt mot brottslighet för att skapa en sund och säker byggbransch. Vi har nu i fem år varit med och drivit Fair Play Bygg, och det är dags för våra myndigheter att på allvar ta tag i denna fråga, säger Kristin Andersson, VD på Stockholms Byggmästareförening på Fair Play Byggs hemsida.

Fair Play Bygg drivs och finansieras av Stockholms Byggmästareförening och Byggnads Stockholm-Gotland.

 

Föregående artikel BRF stäms på 180 miljoner p.g.a. dolda avtal
Nästa artikel Sänkta kalkylräntor

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här