AnnonsElectrolux Professional AB

12 mar 2021

 Tack för att du deltog på torsdagens Borättkväll

Nedan finner ni presentation samt svar på frågor från kvällens talare.

Presentation Eleiko

 

Svar på frågor till Jurideko

Vad innebär liten eller riktigt liten förening? antal föreningar?
En liten eller en riktigt liten föreningen skulle jag nog säga är föreningar upp till 50 bostadsrättslägenheter. En riktigt liten förening är under 10 lägenheter.

Hur ser ni på t.ex. Air BnB?
Air BnB är inte tillåtet i en bostadsrättsförening. Det är, enligt avgörande ifrån Hyresnämnden, ej heller ett giltigt skäl för andrahandsuthyrning.

Om man gör renovering i fastigheten ex. Relining. Vad händer om inte en del boende inte öppnar dörren när de ska göra arbete i lägenheten?
Om man vill utför underhåll, tex relining, och någon medlem inte släpper in har föreningen trots detta rätt att komma in i lägenheten. Den formella vägen att gå är att via ett rekommenderat brev och då begära tillträde. Man ska i brevet ange tidpunkt och varför man begär tillträde. Om medlemmen trots detta inte släpper in så kan föreningen antingen begära sk särskild handräckning via kronofogden eller säga upp bostadsrättshavaren.

Hur gör man om väsentliga förändringar gjorts i lägenheten (ex flytt av golvbrunn eller förändring av golvyta) utan tillstånd? Och det blir konsekvenser för grannar, tex vattenläcka (vid flytt av golvbrunn) eller att ljudnivån ökar till granne under (vid förändring av golv/golvyta). Frågan gäller även om detta ovan blir konsekvenser när ett tillstånd från styrelsen finns. Är det olika svar?
Kortfattat svar är att föreningen kan begära att medlemmen återställer, görs inte detta kan föreningen utföra de åtgärder som behövs och därefter begära att medlemmen betalar kostnaderna. Svaret blir detsamma även om tillstånd finns, om vattenskada uppstår kan man dra slutsatsen att åtgärderna i lägenheterna inte utförts fackmannamässigt vilket är ett krav på samtliga åtgärder.
(Frågan är omfattande så ni är välkomna att kontakta Christina Fregne på Jurideko för vidare konsultation).

Svar på frågor till HAGS

Kan man som privatperson köpa t ex en sådan där gunga för flera? Funkar att sätta upp i ett träd? Med stark gren. Ja, en privatperson kan absolut köpa en kompisgunga av oss, men att hänga den i ett träd är inte okej. Den ska sitta i en godkänd gungställning från HAGS som är testad och godkänd enligt den Europeiska standarden EN:1176.

Om ett barn skadar sig på en utrustning. Är styrelsen ansvarig? Styrelsen ansvarar för att lekplatsen är okej. Har man en skötselplan, kontinuerlig översyn och gör en årlig besiktning (viktigast av allt) kan inte styrelsen inte ställas till svars. Olyckor händer ibland. Det är en del av leken, men om man har ordning på sin lekplats har man gjort vad man kan. Standardens huvudsyfte är att begränsa risken för allvarlig olycka!

Svar från Hissdesign
Arbetar Hissdesign i hela Sverige?

Ja, det gör vi. 

Hur hållbar är folieringen?

Vi lägger ett laminat på folien som skyddar. Vi har gjort 43 hissar till Väsbyhem 2016 i år bytte vi en skadad våd i en hiss.

Säkert svårt att besvara, men vad är en ungefärlig kostnad för att göra om en ”standardhiss” på detta sätt?

Vi brukar säga ca 25.000:- – 29.000:- inkusive 3d som visar för ska hop hur hissen skulle kunna se ut efter med bild vi valt tillsammans med kunden montage.

Anmäl er till morgondagens föreläsning 16/3 kl 18.00

 

Hjälp oss att bli bättre – gå med i Borätt Forums medlemspanel
Klicka Här!

 

Föregående artikel Den digitala stämman: ”Fungerar bra i de flesta fall”
Nästa artikel

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här