
Ett av de vanligaste bedrägeriförsöken mot bostadsrättsföreningar är att man får ta emot bedrägliga fakturor. Det är speciellt vanligt under sommaren. Det gäller att vara uppmärksam och göra rätt när bluffakturorna landar i föreningens in-korg.
Bluffakturor är ett samlingsbegrepp för bedrägliga försäljningsmetoder via telefon, post eller e-post. Det kan börja med att en säljare tar kontakt med en representant för en bostadsrättsförening via telefon men det kan även dyka upp fakturor utan tidigare kontakt.
Det kan till exempel röra sig om fakturor för tjänster som föreningen aldrig har beställt, från en avsändare som man tidigare inte haft kontakt med. Det kan också handla om en faktura eller ett ”erbjudande” som ser ut att vara från en respekterad aktör som exempelvis Bolagsverket.
Erbjudande eller faktura?
”Erbjudanden” som i själva verket är en faktura är vanliga. Skriv aldrig på utan att kolla. Utskicken kan ibland vara utformade på ett sådant sätt att man måste läsa noga för att hitta information om att det rör sig om en tjänst som kostar pengar. Om det visar sig vara en felaktig faktura bör man snabbt kontakta företaget för att bestrida fakturan.
Branschorganisationen Svensk Handel har sedan många år en Varningslista som ständigt uppdateras. Svensk Handel råder alla, både privatpersoner, företag och organisationer att anmäla misstänkta bluff-företag och de har utarbetat en mall för hur bedrägliga fakturor ska hanteras.
Svensk Handels råd:
Skriv följande rakt över underlaget:
”Motsätter oss betalningsansvar beroende på att vi inte beställt dessa varor/tjänster, Svensk Handel informerade. Polisanmälan kommer att göras.”
Signera inte.
Skicka en kopia av underlaget till företaget på angivna adresser, helst mejladresser, med kopia till varningslistan@svenskhandel.se.
Ibland kan det komma fakturor från företag som man har haft kontakt med, men som inte överensstämmer med det avtal man gjort.
I första hand ska man då kontakta företaget och begära rättelse. Be att företaget skickar kopia på avtalet/inspelningen. Saknas avtal som styrker kravet eller om det är omöjligt att komma i kontakt med företaget skriver man följande text rakt över underlaget:
”Motsätter mig betalningsansvar eftersom fakturan inte stämmer med överenskommelsen, Svensk Handel informerade.”
Skicka en kopia av underlaget till företaget på angivna adresser, helst mejladresser, med kopia till varningslistan@svenskhandel.se. Om företaget därefter söker kontakt är det viktigt att reda ut förhållandet.
Om företaget som skickar faktura eller ett erbjudande är utländskt skriver man:
”We reject this claim due to misleading information, the Swedish Trade Federation has been informed. A complaint will be filed with the police”.