AnnonsElectrolux Professional AB

Bostadspriserna ökar men i långsam takt

23 jul 2024

Enligt experterna blir det inget prisrally på bostäder i höst. Ett högt utbud ställer till det på bostadsmarknaden, och på många håll riskerar obalansen att bestå hela hösten. Trots det tror representanter från mäklarbranschen att priserna ska upp.

”Hösten ser positiv ut, förutsatt att orosmoment kring amerikansk inflation mildras”, säger Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån. Bostadspriserna kommer att fortsätta öka i höst, men i långsam takt. Det tror en rad mäklare och chefer i branschen.
Bostadspriserna fortsatte uppåt i hela riket under juni, med en ökning på 1,6% för bostadsrätter.
Bostadspriserna fortsatte uppåt i hela riket under juni, med en ökning på 1,6% för bostadsrätter men nu ser uppgången ut att gå långsammare.

”Vår känsla när vi pratar med våra medlemmar är att ingen förväntar sig någon extrem dramatik med kraftigt stigande priser. De flesta tror att det kommer gå svagt uppåt som de senaste månaderna”, säger Oskar Öholm, vd för Mäklarsamfundet.

Prisnedgångarna har gjort det svårt för köpare och säljare att mötas. Många har valt att bo kvar i stället för att sälja till ett lägre pris än man förväntat sig. Det har skapat ett överutbud som fortfarande ställer till problem på marknaden, menar Bjurfors vd Fredrik Kullman.
”Vi lever fortfarande med ett väldigt högt utbud. Där det utbudet har börjat säljas av tror jag att vi kan få se fortsatta prisökningar under hösten”, säger Fredrik Kullman. I områden där utbudet fortsätter vara högt tror han däremot att priserna kommer att stå stilla under hela hösten. ”Vi ser tendenser till att överutbudet börjar säljas av i Stockholms innerstad. I de flesta andra delar av landet får vi nog leva med det här överutbudet under en tid framöver.”

 

Föregående artikel “Vi är inne i en period med sjunkande räntor”
Nästa artikel Det är i köket vattenskadorna sker

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här