AnnonsElectrolux Professional AB

Orimliga kostnader för tomträtt

17 okt 2024

Frågor kring tomträtt och dess avgifter var i fokus under Fastighetsägarnas medlemsmöte i oktober. Många fastighetsägare i Göteborg är oroade över de ökade kostnaderna för avgälden, som är den största förvaltningskostnaden för tomträttsinnehavare.

Fastighetsägarna arbetar bl.a. för att påverka Göteborgs politiker att se till att avgäldsnivåerna blir mer rimliga.

Fastighetsägarna arbetar för att påverka stadens politiker att se till att avgäldsnivåerna blir mer rimliga, och de vill också underlätta möjligheterna för friköp av de över 10 000 tomträtter som staden upplåter.

Frågan om avgäldsräntan är för närvarande föremål för prövning i Högsta domstolen, vilket har lett till att de kommunala beslutsfattarna inte har tagit tag i frågan under denna mandatperiod. Detta påverkar runt 80 000 göteborgare som bor på tomträtt och ett stort antal verksamheter som står på tomträttsmark.

Juristen Thomas Kosmidis varnade på mötet för att Göteborgs Stad, vid tomträtter för näringsverksamhet, kan avsluta avtalen och kräva att byggnader rivs innan marken lämnas tillbaka till kommunen. Detta skapar både osäkerhet och höga kostnader för berörda företag.

Fastighetsägarna arbetar i nära samarbete med organisationer som HSB Göteborg, Brf Masthugget och Riksbyggen för att driva frågan framåt.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här