AnnonsElectrolux Professional AB

Ägde både hyres- och bostadsrätt i samma område

14 aug 2023

En kvinna på Östermalm i Stockholm förlorade sin hyresrätt cirka en kilometer bort i samma område, enligt en dom från Svea hovrätt. Hyresvärden sade upp kvinnans hyresavtal hösten 2021 på grund av att hon inte bodde tillräckligt i lägenheten och att den olovligen hyrts ut i andra hand. Kvinnan ville behålla hyresrätten och ärendet gick till prövning i Hyres- och arrendenämnden i Stockholm.

Kvinnan hade haft hyreskontrakt för lägenheten på Grev Turegatan sedan 1999. Samtidigt ägde hon tillsammans med sin man en bostadsrätt på Riddargatan, 1,2 kilometer bort enligt Google Maps, där de också hade gemensamma barn skrivna på adressen.

År 2015 bytte hyresfastigheten ägare, och den nya ägaren uppmärksammade att kvinnan inte bodde i lägenheten utan istället hade sin permanentbostad på Riddargatan. Det fanns även misstankar om otillåten andrahandsuthyrning.

Efter en prövning i hyresnämnden, där kvinnan erkände att hon låtit andra personer bo i lägenheten i andrahand, godkändes uppsägningen av hyresrätten. Kvinnan hävdade att hon hade ett starkt behov av lägenheten för arbete och övernattningar.

Kvinnan överklagade beslutet till Svea hovrätt, som i våras bekräftade hyresnämndens beslut. Hovrätten påpekade att kvinnans påstådda muntliga överenskommelse om evig hyresrätt skulle ha behövt vara dokumenterad i det aktuella hyreskontraktet eller meddelats till den nya ägaren vid fastighetsförvärvet för att vara bindande.

Hovrätten höll även med hyresnämnden om att hyresavtalet mellan kvinnan och fastighetsägaren skulle upphöra.

 

 

Föregående artikel Ordförande knep fint avtal – flyttade
Nästa artikel Svårt att sälja – skäl till uthyrning?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här