AnnonsElectrolux Professional AB

Airbnb – problem eller tillgång för brf?

5 feb 2022

Borätt TV höll nyligen en debatt om korttidsuthyrning via Airbnb och liknade sajter. Många föreningar förbjuder korttidsuthyrning, medan andra är mer tillåtande. Ordförande i brf Kungsklippan i Stockholm och ekonomiansvarig i brf Jakten i Göteborg diskuterade för- nackdelar med fenomenet korttidsuthyrning.

Debatten modererades av Mette Carlbom på Borättforums redaktion.

Brf Kungsklippan, är en stor förening med över 1000 lägenheter i centrala Stockholm, de flesta ettor och tvåor.  Ordförande Jan Härstedt berättar att styrelsen har beslutat att förbjuda korttidsuthyrning.

Styrelsens argument mot korttidsuthyrning är att skulle bli hotell av huset om man tillät uthyrningar exempelvis över helger och att lägenheterna kan bli ”partylägenheter”:

– Vårt läge ett stenkast från Centralen inbjuder till det. Vi vill att de som äger lägenheterna ska bo här.

Christophe Tarkowski Tempelhof är ekonomiansvarig i brf Jakten, en mindre förening på krogtäta Andra Långgatan i centrala Göteborg. Han förklarar föreningen har goda erfarenheter av uthyrning via Airbnb, och att han själv gärna hyr ut ett rum i sin lägenhet.

– Jag har hyrt ut rum till forskare och turister medan jag själv bor i lägenheten. Det har alltid varit intressant och trevligt. Vi har aldrig haft problem med festande hyresgäster. I vårt hus ska det vara tyst klockan 22.

Styrelsen har däremot reagerat om någon medlem börjat hyra ut systematiskt. En medlem satte upp ett nyckelskåp i entrén, men det fick hen ta bort.

Jan Härstedt framhåller att det inte finns något hinder för att hyra ut en del av en lägenhet medan man själv är hemma. Tvärtom – det är bostadsrättsinnehavarens rättighet enligt hyreslagen att hyra ut rum. Det går däremot att förbjuda medlemmen att hyra ut hela lägenheten.

Fast det är svårt att kontrollera.

Han menar att det inte är någon idé att gå den juridiska vägen. Det är svårt att bevisa att uthyrning sker. Styrelsen i brf Kungsklippan arbetar med att skicka signaler, sätta upp lappar om att det är förbjudet och prata med folk i huset om att det inte är ok.

För några år sedan när Airbnb-uthyrningen började ta fart öppnade Jan Härstedt konto i Airbnb för att se vilka grannar som annonserade, och så skickade han meddelande via Airbnb att korttidsuthyrning i brf Kungsklippan är förbjuden.

– Efter ett tag blev jag avstängd och kommer inte att få öppna konto igen, säger han.

Men trycket har minskat.

Varken brf Jakten eller brf Kungsklippan har haft Airbnb-uthyrning uppe på stämma.

Det är en styrelsefråga, inte en stadgefråga, anser Jan Härstedt.

Christophe Tarkowski Tempelhof  säger att tidigare styrelse tillät uthyrning, och att frågan ska tas upp i den nya styrelsen.

– Min inställning är att uthyrning av rum vid enstaka tillfällen bara är trevligt, men att det inte ska sättas i system att hyra ut hela lägenheten.

Efter debatten kom det in synpunkter från en tittare:

Stig Löfgren, ordförande i brf Milan skriver:

”Vi har haft en medlem som med förra styrelsens godkännande fick hyra ut
via AirBnB under obstämd  tid. Ett beslut som vi upphävde då det inte
fungerade smärtfritt för dennes grannar. Skulle vi få en förfrågan
skulle vi reglera omfattningen och medföljande ansvar gentemot grannar,
städning och inte minst sophantering som inte fungerade som tänkt. Olika
kulturer har olika syn – vanor på hur sophanteringen fungerar. Här bör
föreningarna kunna ta ut en avgift av medlemmen som ägnar sig åt
beviljad uthyrning.”


Detta är en debattartikel i Borätt Forum. Skribenten svarar för åsikter, fakta och innehåll i artikeln.


Föregående artikel Mäklare friad för försäljning av lägenhet i Kinesiska muren
Nästa artikel Nationell strategi för en kraftfull elektrifiering

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här