AnnonsElectrolux Professional AB

Allt fler brf:er hamnar hos Kronofogden

10 jun 2024

Nya högre räntenivåer slår nu igenom alltmer och ökar pressen på Sveriges bostadsrättsföreningar. Den sista december hade 370 föreningar skulder hos Kronofogden, enligt en sammanställning av SCB. En ökning på nära 300 procent sedan 2013.

Trots höjda avgifter och uppskjutna renoveringar ökar den finansiella pressen på Sveriges brf:er. Antalet brf:er med skulder hos Kronofogden var vid årsskiftet 370 och under första kvartalet 2024 tillkom ytterligare 116 föreningar. Även antalet konkurser har ökat. Från ett genomsnitt på cirka 20 konkurser om året under åren 2013 – 2021, till i snitt 50 brf:er de senaste två åren.

– Vi ser att konkurserna ökar, men det är fortfarande sällan som en bostadsrättsförening går i konkurs på grund av att man inte kan betala. Oftast beror det på att föreningen inte är aktiv, säger Therese af Jochnick, affärsområdeschef juridik hos SBC, till Svenska Dagbladet.

Det är alltså kanske viktigare än någonsin att man som medlem är aktiv och deltar på föreningens årsmöten, för att ha koll på sin investering.

 

Föregående artikel Fem snabba till brottsförebyggande specialisten Sara Persson, Ekobrottsmyndigheten
Nästa artikel Ljuspunkten och Ljusglimten – en förväxlingstragedi

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här