AnnonsMiele

Allt fler byggstarter försenas eller ställs in

17 okt 2022

Effekterna syns redan i vissa kommuner – medan andra håller andan. Inflation och räntehöjningar sätter käppar i hjulen för byggbranschen. Bostadsbyggandet ser ut att minska med 25–30 procent i år, enligt en färsk marknadsanalys från byggbolaget Veidekke.

Enligt en färsk rapport från Byggfakta har byggstarten på 244 av 690 byggprojekt, runt 35 procent, påverkats till följd av det osäkra omvärldsläget.

I Sundsvall har tre bostadsprojekt, som tillsammans berör 130 lägenheter, lagt på is till följd av det rådande omvärldsläget, uppger kommunen. Samtidigt pågår flera projekt som innefattar hundratals lägenheter där man än så länge inte fått några signaler om att planerna skulle ha ändrats.

– Jag tror att det kommer bli väldigt svårt att få igång projekt med bostadsrätter, säger Peter Ovenlund, byggchef LKF. Foto: Fotograf Klas Andersson AB

Peter Ovenlund, byggchef i LKF, tror att många entreprenörer kommer att vilja fortsätta bygga i Lund där det råder stor bostadsbrist, medan det kan vara svårare för andra kommuner.

– Jag tror att det kommer bli väldigt svårt att få igång projekt med bostadsrätter. Jag tror att hyresrätter, som vi bygger, kommer att bli något lättare. Med fler anbud ökar konkurrensen och priserna sjunker, vilket är positivt för oss, säger Peter Ovenlund,

– Som det är just nu känns det väldigt svårt att genomföra något i mindre attraktiva kommuner där betalningsviljan och betalförmågan inte är lika hög. Det kommer bli jättetufft.

Elin Blume, strategisk samhällsplanerare vid Uppsala kommun, konstaterar att en inbromsning av byggandet kan innebära svårigheter att flytta till eller byta boende inom Uppsala.

– För hushåll som i dag har en osäker boendesituation är merparten hänvisade till en hyresrättsmarknad och i det lägre hyressegmentet och där är det en jättebrist.

Elin Blume menar att ryckigheten i marknaden skapar en oro och att en inbromsning i byggprocesser ger följdeffekter.

– Den rörlighet som nyproduktion ger är positivt för hela bostadsmarknaden. Som kommun planerar man inte bara för bostäder utan för en god samhällsutveckling med prognoser för bostadsbyggande, som när skolor, parker och vägar ska byggas.

 

Föregående artikel Så här kan föreningarna motverka bostadens värdeminskning
Nästa artikel Några bra tips när kylan närmar sig…

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här