AnnonsElectrolux Professional AB

Anslag för energieffektiviseringar tas bort

25 nov 2021

Igår klubbades nästa års budget igenom i Riksdagen. Bland annat innebär det att bidrag till energiinvesteringar stoppas. Men hur det egentligen ska gå till, och om bostadsrättsföreningar som påbörjat investeringar bör vara oroliga, är ännu oklart.

Omröstningen blev dramatisk, Centerpartiet släppte först fram Magdalena Andersson som Sveriges första kvinnliga statsminister, för att några timmar senare passivt bidra till att regeringens budget föll. I stället är det Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas budget som kommer att gälla fram till valet i höst.

Anslagen för byggsubventioner och energieffektiviseringar avskaffas.

Sett till inkomster och utgifter är det inga större skillnader mellan respektive budgetar, men de skiljer sig åt på några avgörande punkter. De som vid en snabb anblick kan få en direkt inverkan på svenska bostadsrättsföreningar är bland annat en av punkterna under rubriken ”Övriga större förslag”;

”Anslagen för byggsubventioner och energieffektiviseringar avskaffas. Bemyndigandena för dessa anslag tas bort och medel som inte krävs för att infria redan ingångna avtal dras in.”

Enligt budgeten motsvarar detta 1256 miljoner under 2022 och är en del i finansiering av andra satsningar.

Konsekvenser för föreningar

Kenny Fredman samhällspolitisk talesperson på Bostadsrätterna ställer sig dock frågande.

– Det finns bidrag som bostadsrättsföreningar kan söka idag för till exempel solceller. Men, och det här är jätteviktigt, pengarna för energieffektiviseringar kommer ofta via EU-anslag. Så det är konstigt om Sverige får EU-bidrag och sen inte avser att betala ut dem, säger han till Borätt.

Att skaffa solceller och göra energieffektiviseringar är en lång process. Skulle ett sånt stöd plötsligt försvinna är det en stor osäkerhetsfaktor för en förening. Däremot så verkar det, även om läget ännu inte längre är helt klart, att redan ingångna avtal ska gälla.

– Vad vi kan utläsa så bör man få fullfölja de ansökningsprocesser så är pågående, men vi vet inte det heller.

Ska man som som förening skynda sig att teckna ett avtal?

– Jag skulle definitivt vara angelägen om det, jag skulle söka snabbt som tusan men det är ändå ingen garanti, säger Kenny Fredman.

Föregående artikel Försäljningsframgångar för klimatsmarta BRF Atmosfär i Karlastaden
Nästa artikel 1000 nya bostäder i Göteborg – rekord sedan miljonprogrammet

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här