AnnonsElectrolux Professional AB

Ansökningar för särskild granskare ökar efter lagändring

23 jun 2021

 

Sedan den 1 januari i år gäller det stärkta minoritetsskyddet, något som resulterat i en ökning av anmälningar till Bolagsverket om att utse en särskild granskare för att granska eventuella missförhållanden i föreningen.

Enligt det nya tillägget i lagstiftningen räcker det att tio procent av föreningens röstberättigande ansöker om en särskild utredare hos Bolagsverket för att de ska starta en granskning. Bakgrunden till lagändringen är bland annat plundringar, misskötsel av ekonomi och rentav kapningar av bostadsrättsföreningar.

Nu har antalet anmälningar ökat markant. Under årets första sex månader har Bolagsverket tagit emot fler anmälningar än vad de brukar på ett helt år.

LÄS ÄVEN: Stoppade korrupt styrelse

Och det är en stor majoritet som använder sig av det nya tillägget. Hittills har 25 ansökningar inkommit till Bolagsverket 2021, varav 24 genom minoritet – det vill säga utan ett stämmobeslut. Anmälningar som inkommit 2021 avser perioden 1 januari – 18 juni.

Faktaruta:

Antal ansökningar inte är detsamma som antalet utsedda särskilda granskare. Det händer ibland att ansökningar inte leder till att en särskild granskare utses. Bolagsverket utser en särskild granskare om de anser att de formella förutsättningarna är uppfyllda. Det händer också att sökande återkallar sin anmälan.

Föregående artikel Borätt Forum Nyheter v. 25
Nästa artikel Bostadsbyggandet ökar – fortsatt högt byggbehov

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här