AnnonsMiele

Är timpris på el lönsamt för dig?

30 aug 2022

Foto: Adobe Stock.

Det går att spara en hel del pengar på att styra elanvändningen till de billigaste timmarna. Men det är inte för alla. Läs här hur det blir lönsamt och om det passar dig.

Intresset för timpris på el har ökat stort den senaste tiden. Orsaken? De rekordhöga elpriserna. Men det som skiljer ett timprisavtal på el, från ett rörligt elavtal, är att du själv kan påverka priset på den el du köper. Genom att styra din elförbrukning till de timmar då elpriset är lågt kan du minska din elkostnad och spara pengar.

Det låter ju bra. Men hur går det till och är det lönsamt för dig?
För att kunna ha timprisavtal krävs att du har en elmätare som mäter din förbrukning per timme. Energikoncernen Skånska Energi har sammanställt tre punkter som krävs för att timpris ska vara gynnsamt för dig. Du måste:

  • kunna ändra och anpassa din elanvändning efter elprisläget.
  • ha riktigt bra koll på hur elpriset varierar (vilket det gör varje timme).
  • kunna styra de apparater och enheter i ditt hem som kräver mest el, som till exempel uppvärmning och elbilsladdning.

Låter det svårt? Då kan du spara pengar på andra sätt. Gammal hederlig planering är ett alternativ. Sätt igång disk- och tvättmaskin precis innan du går och lägger dig då elen brukar vara billigast på natten. Dammsug inte under eftermiddagen eller mot kvällen. Det är oftast då många gör av med mycket el och elen brukar därför vara dyrare.

Det är två klassiska exempel på hur du kan planera din elanvändning själv.

Föregående artikel Bolånen kan bli billigare att lösa
Nästa artikel Finansinspektionen kritisk mot förslag om startlån

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här