AnnonsElectrolux Professional AB

Att hyra ut i andrahand – vad ska man tänka på?

5 feb 2021

Kom du in på din drömutbildning eller fick du det där jobbet du sökte som tvingar dig att flytta? Att hyra ut sin bostad i andrahand är väldigt vanligt, men vad gäller egentligen vid andrahandsuthyrning?

Att hyra ut i andrahand är ett bra sätt för dig som förtillfället inte kan bo i bostaden utan att behöva sälja den. Men innan du hyr ut lägenheten finns det ett par saker att tänka på.

Enligt Borätt Forums expert Therese Sandström finns det ett par saker man bör tänka på innan man hyr ut sin lägenhet. Men det finns en sak du måste ha för att få hyra ut.

– Du behöver ha ett giltigt skäl för att hyra ut bostaden. Det kan vara att du ska bo eller studera på annan ort, resa utomlands en längre tid eller ligger på sjukhus. Provsamboende är också ett godtagbart skäl, säger hon.

Några fler tips att tänka på för dig som planerar att hyra ut i andrahand.
  • Få godkännande av föreningens styrelse för att hyra ut.
  • Ha för avsikt att flytta tillbaka till lägenheten för att få godkänt.
  • Skriv avtal, med tid, villkor och skötsel, med den som ska hyra din bostad.
  • Kolla stadgar och om styrelsen tar ut avgifter för att hyra ut.

LÄS ÄVEN: Problem med stökigt soprum?

– Ska du hyra ut en kortare tid, typ en månad eller så, kan du behöva ha studie- eller arbetsgivarintyg för att styrka din anledning till att hyra ut lägenheten, säger Therese Sandström.

– Hyr inte ut till företag, som i sin tur hyr ut din lägenhet. Det kommer inte styrelsen att godkänna. Uthyrningen av din lägenhet ska vara till en specifik person, säger hon.

Therese Sandström ger även några tips till dig som funderar på att hyra i andrahand.

  • Se till att den boende har ansökt och fått godkänt att hyra ut lägenheten.
  • Be om att få se ett kvitto som bevisar godkännandet.
  • Skriv ned hur många nycklar och brickor du hämtat ut.

Om styrelsen inte godkänner din ansökan om att hyra ut, kan du vända dig till hyresnämnden som prövar din ansökning. Säger de ja så får du hyra ut din bostad, oavsett vad bostadsrättsföreningens styrelse sagt.

Föregående artikel Per Bolund blir ny vice-statsminister
Nästa artikel

2 Kommentarer

  1. […] I avsnitt fem av Prata bostadsrätt gästar ingen mindre än Thomas Lindman. Han har lång erfarenhet inom förvaltning av bostadsrättsföreningar. Vi brukar kalla honom ekonomiguru, helt enkelt eftersom han kan allt om ekonomi (ekonomi inom BRF). Vi pratar även lite om äganderätter och varför du ska välja det framför bostadsrätt om du planerar att hyra ut din bostad. Om du dock har köpt en bostadsrätt som du vill hyra ut andrahand kan du läsa mer om det här. […]

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här