AnnonsFrågor och svar

Att tänka på vid en skyddsrumsbesiktning

9 maj 2022

Skyddsrum världen över behöver uppdateras

 

Under den senaste tiden har det enligt branschorganisationen Fastighetsägarna blivit vanligare att företag hör av sig till fastighetsägare med erbjudande om skyddsrumsbesiktning. Tyvärr framställer vissa företag ibland besiktningarna som obligatoriska, men det är alltid frivilligt att anlita ett företag för en besiktning av skyddsrummet.

I och med att frågan om våra skyddsrum ställts på sin spets har olika företag börjat erbjuda fastighetsägare skyddsrumsbesiktningar. Men i motsats till de besiktningar och kontroller som görs av MSB, Myndigheten för skydd och beredskap, är dessa erbjudanden varken obligatoriska eller avgiftsfria.

Hitta certifierade skyddsrumsföretag på MSB:s hemsida

Det är ju självklart inget fel i att låta göra en besiktning, men tänk även på att det kan skilja mycket i pris mellan olika aktörer och att det alltså är föreningen som bekostar inspektionen. Det kan därför vara en bra idé att ta in flera offerter. PÅ MSB:s webbsida hittar du uppgifter om certifierade skyddsrumsföretag.

MSB:s inspektioner alltid kostnadsfria

MSB kan genomföra kontroller eller tillsyn för att säkerställa att skyddsrummen har avsedd skyddsförmåga och att skyltning skett i enlighet med lagen. Besiktningen som sker på uppdrag av MSB är kostnadsfri och fastighetsägaren får då en skriftlig kallelse cirka fyra veckor i förväg. Den skyddsrumssakkunniga som fått i uppdrag från MSB att kontrollera eller göra tillsyn av skyddsrummet ska vid mötet med fastighetsägaren uppvisa sitt behörighetskort som certifierad skyddsrumssakkunnig. Skulle MSB hitta brister i samband med en kontroll kommer myndigheten genom ett beslut kräva att fastighetsägaren åtgärdar bristerna.

Källa: Fastighetsägarna

Föregående artikel Stigande räntor tvingar föreningarna att höja avgifterna
Nästa artikel Hyreslagen går inte att avtala bort

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här