AnnonsElectrolux Professional AB

Avgiften kan bli dubbelt så hög i nya brf:er

28 sep 2022

I nya bostadsrättsföreningar med hög belåning kan avgiften som medlemmarna betalar behöva höjas med upp till 50 procent, enligt SR (Sveriges Radio). De nya föreningarna drabbas hårdast på grund av stigande räntekostnader.

Hans Arén, vd på Finopti som bistår brf:er i avtalsfrågor instämmer i beskrivningen om att de i nya föreningar ser ut att drabbas hårdast. Speciellt dyrt kan det bli att ha en ny bostadsrätt i huvudstaden.

– I Stockholm är lån per kvadrat på 15 000 och mer ganska vanligt, där kan man behöva justera avgiften upp till 50 procent för att möta det här, berättar han för SR.

Skulderna i nya föreningar är, i snitt per kvadratmeter, mer än dubbelt så höga som i äldre föreningar, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Där berättar SBAB:s chefsekonom Robert Boije att nya föreningars skulder, i snitt per kvadratmeter, är mer än dubbelt så höga som i äldre föreningar.

– Översätter man det här till den avgift man får betala till föreningen så pratar vi då i snitt mellan 8 000 till 10 000 kronor mer per år i räntekostnader, för en som bor i en ny bostadsrätt jämfört med en äldre, säger han.

 

Föregående artikel Unikt läge i Nordens högsta bostadshus
Nästa artikel Sverige går in i lågkonjunktur nästa år

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här