AnnonsMiele

Avvaktande bostadsmarknad i april

4 maj 2022

SBAB och Booli:s prisindex HPI för april månad visar på en avvaktande marknad, men ännu syns ingen riktig effekt av räntehöjningar och kommande, förväntade räntehöjningar. 

Villamarknaden i Stockholm och Malmö föll dock med tre procent, men gick å andra sidan svagt uppåt i Göteborg. Trenden var liknande då det gäller bostadsrätter, svagt nedåt i Stockholm och Malmö, i storleksordningen en nedgång på knappa procenten, medan det gick svagt uppåt i Göteborg.

För Sverige som helhet föll bostadspriserna i april med 0,4 procent och med ungefär samma fall för både villor och lägenheter. Justerat för normala säsongseffekter steg dock priserna med 0,4 procent.

− I de indikatorer vi har på Booli i form av bland annat budpremier och antal budgivare ser vi inte att temperaturen på bostadsmarknaden skulle ha fallit påtagligt de allra senaste dagarna, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB i ett pressmeddelande. Riksbanken aviserade en första höjning av reporäntan så sent som i torsdags. Han menar dock att det skulle vara förvånande om vi inte får se ett tydligt trendskifte i bostadsprisutvecklingen om Riksbanken fortsätter att höja reporäntan i linje med vad de aviserade i förra veckan.

− Vår prognos med brett fallande bostadspriser under andra halvåret i år står fast, säger Robert Boije i pressmeddelandet.

Föregående artikel EED – Energy, Environment & Digitalisation – hur långt har ni kommit?
Nästa artikel Hyra ut i andra hand – även styrelsen kan ta ut en avgift

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här