AnnonsElectrolux Professional AB

Både ris och ros från Riksbanken

27 jun 2024

Räntan lämnades oförändrad på 3,75 procent, men Riksbanken öppnar dörren för tre räntesänkningar under hösten, med den första väntad i augusti. Den starkare kronan och den svagare arbetsmarknaden är två viktiga orsaker till denna förändring.

Att styrräntan skulle lämnas oförändrad på 3,75 procent var nästan självklart. Osäkerheten inför torsdagens räntebesked gällde istället räntebanan, prognosen för styrräntan. På den punkten bjöd Riksbanken på en liten överraskning genom att justera den ned. Trots att Riksbanken inte ser en helt annan ekonomisk värld framför sig än tidigare, är detta ändå en tydlig markering.

I sitt pressmeddelande aviserar Riksbanken att styrräntan kan sänkas ”två eller tre gånger under det andra halvåret”. Så sent som i maj var budskapet att räntan kan komma att sänkas två gånger under årets andra halva. Enligt den nya räntebanan väntas styrräntan vara 3,08 procent i snitt under första kvartalet nästa år, jämfört med 3,20 procent i Riksbankens tidigare bana från mars.

Den mjukare hållningen beror på att kronan har stärkts något och att arbetsmarknaden har utvecklats sämre än väntat sedan maj. Den svenska ekonomin bedöms befinna sig i en ”mild lågkonjunktur”. Riksbanken noterar också att den amerikanska ekonomin har börjat visa vissa tecken på svaghet.

Föregående artikel Sommarskolan del 3 – Andrahandsupplåtelse
Nästa artikel Uppdaterade värden för inomhustemperatur

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här