AnnonsMiele

Banker samverkar mot brottslighet i byggsektorn

14 apr 2021

För att ta striden mot illegal arbetskraft och ekonomisk brottslighet i byggbranschen ska sju banker nu samverka. SBAB, SEB, Sparbankerna, Swedbank, Nordea, Danske Bank och Handelsbanken är de banker som tillsammans ska bidra till en mer hållbar byggbransch.
Kravnivån på byggbranschen höjs när sju banker ska samverka mot brottslighet inom branschen. Att kraven blir högre kommer gynna de seriösa företagen, men även bostadsrättsföreningar som behöver anlita entreprenörer.
För att ta striden mot illegal arbetskraft och ekonomisk brottslighet i byggbranschen ska sju banker nu samverka. SBAB, SEB, Sparbankerna, Swedbank, Nordea, Danske

Bank och Handelsbanken är de banker som tillsammans ska bidra till en mer hållbar byggbransch.
– Med detta initiativ utvecklar vi vår hållbara kreditgivning och arbetar än mer för en hållbar byggbransch. Tillsammans med byggbranschen stärker vi med detta initiativ vårt bidrag till att minska riskerna för ekonomisk brottslighet i byggprojekt och på byggarbetsplatser, säger Klas Danielsson, VD SBAB, i ett pressmeddelande.
– Det är ett otroligt viktigt initiativ. Det handlar om att alla aktörer ska ta sitt ansvar. De senaste åren har steg för steg tagits. Politiken har börjat lagstifta, myndigheter genomför kontroller på arbetsplatser och nu kommer bankerna och ställer krav på att man måste redovisa att man har schyssta projekt för att få banklån. Ett otroligt bra steg. Jag hoppas det kan bidra, säger Claes Thunblad, Nationell Samordnare Sund konkurrens på Byggföretagen till Borätt Forum, och fortsätter.
– Det kommer bli ett långvarigt samarbete mellan Byggföretagen och bankerna och det är något som vi verkligen välkomnar.

Fler krav gör det bättre

Claes Thunblad menar att byggsektorn är en av flera branscher som brottsliga aktörer utnyttjar. Men i och med bankernas nya samverkar kommer det kunna ställas högre krav.
– Bland de krav som ställs så måste bland annat byggföretagen kunna visa att de har schyssta entreprenörer i projektet. De måste följa en del krav som finns i byggbranschen, exempelvis ID06-kort. För att garantera att man har schyssta entreprenörer ska banken ha möjlighet att göra kontroll över att företag i projekten betalar avgifter, säger han och fortsätter.
– Ju fler krav som ställs, desto bättre blir det för de seriösa företagen.
LÄS ÄVEN: Byggfusk risk på överhettad marknad
Att fler större aktörer som myndigheter, banker och byggföretag ställer högre krav gör att bostadsrättsföreningarnas trygghet ökar. Claes Thunblad menar att bostadsrättsföreningar är i behov av hjälp när det kommer till entreprenörer och hur de ska välja.
– För bostadsrättsföreningarna höjs kraven för att man ska se till att det är schyssta aktörer man anlitar. Då kan en bank vara behjälplig med att kolla upp den entreprenör som bostadsrättsföreningen planerar att anlita, säger han.

Föregående artikel Är bostadsrättsmarknaden överhettad?
Nästa artikel Borättkväll

1 Kommentar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här