Från och med november 2024 börjar bankerna ställa särskilda krav på byggherrar vid lånefinansierade byggprojekt. Det är Danske Bank, SBAB, Nordea, Handelsbanken, SEB, Swedbank och Sparbankerna som inom det så kallade Bankinitiativet kräver ordning och reda på byggarbetsplatserna.
Reglerna infördes redan för ett år sedan, 1 november 2023, men det är först nu som de kommer att tillämpas skarpt av de sju storbankerna.
De nya kraven på byggherren gäller för alla lån över 10 miljoner kronor. Bostadsrättsföreningar som söker finansiering för byggprojekt kan omfattas av Bankinitiativets krav. De nya villkoren innebär att byggherren ska se till att alla entreprenörer och underentreprenörer i projektet föranmäls och kontrolleras för F-skatt, skatteskulder och arbetsgivaravgifter. Byggherren ska också se till att det sker oannonserade fysiska kontroller av byggarbetsplatsen.
Tilläggsavtal hjälper
Byggherren ska kunna visa upp resultat från arbetsplatskontroller och underlag från det digitala programmet för den kreditgivande banken.
För att hjälpa byggherrar att leva upp till de nya kraven lanserar branschorganisationen Byggherrarna ett tilläggsavtal som möter bankernas villkor för kreditgivning till byggverksamhet (Bankinitiativet Hållbar Byggbransch). Tilläggsavtalet är ett verktyg för byggherrar att se till att alla aktörer på byggarbetsplatsen vidtar de åtgärder som krävs.
Men vad händer om en entreprenör på bygget bryter mot överenskommelsen med byggherren och exempelvis släpper in andra underentreprenörer än vad som sagts?
Sanktioner
I det läget blir det ju byggherren som kan få krediten indragen. För att motverka att en sådan situation uppkommer lanserar Byggherrarna ett förslag till sanktioner för den entreprenör som bryter mot avtalet med byggherren. Bland sanktionerna finns bland annat viten, skadestånd och hävning av avtal.
Bostadsrättsföreningar som står inför ett större lånefinansierat renoveringsprojekt eller nybyggnation uppmanas att ta kontakt med banken för att få klarhet i vilka specifika villkor som gäller för enskilda projekt.
Källor: Byggherrarna och Fastighetsägarna