AnnonsElectrolux Professional AB

Bankinitiativ för en mer hållbar byggbransch

20 nov 2023

Nu startar Sveriges ledande banker ”Hållbar byggbransch” som ska bidra till sundare konkurrens och motverka missförhållanden i byggbranschen. Bankerna inför särskilda villkor för kreditgivning vid finansiering av byggverksamhet. Villkoren gäller alla nya krediter som offereras från och med den 27 november.

Danske Bank, Nordea, SBAB, SEB samt Swedbank och Sparbankerna inför bankgemensamma särskilda villkor för att ytterligare standardisera bankernas krav enligt ett pressmeddelande från den svenska Bankföreningen.

Kraven förtydligar att beställare och byggbolag måste ha bättre kontroll över vilka entreprenörer som används i byggverksamheten. Bland annat måste alla kontrakterade entreprenörer inneha F-skattsedel och inte ha obetalda skatteskulder. Fysisk närvaro på byggarbetsplatser ska också dokumenteras med hjälp av elektroniska personalliggare.

– Nu tar bankerna, i samarbete med fastighets- och byggbranschen, ett tydligt steg för att förhindra att pengar som ska finansiera nybyggnationer och renoveringsprojekt hamnar i fel fickor. Vi gör det genom att ställa ytterligare krav på kontroll av entreprenörsleden i samband med att finansiering offereras, säger Roger Germer, verksamhetsledare för Hållbar byggbransch i pressmeddelandet.

Föregående artikel Räntegarantin skyddar byggarens investering
Nästa artikel Han misshandlade brf-ordförande – hon miste bostadsrätten

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här